duminică, mai 19, 2024

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel: ,,În seara puciului, mi-am dat seama că Erdogan vrea să facă curățenie.”

Scriitorul renumit, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Orhan Pamuk, a precizat că în seara puciului, după ce s-a anunțat că puciul a fost unul eșuat, s-a gândit la faptul că președintele Recep Tayyip Erdogan o să vrea „să facă curățenie,, :Am început să mă gândesc la faptul că această curățenie o să ne atingă pe toți.”

În legătură cu seara puciului eșuat, Pamuk a spus: „Eram în Istanbul. În jurul orei 19.00-20.00, prin fața casei mele, dinspre insulele Istanbulului au trecut câteva nave ale forțelor navale. Aproximativ în jurul orei 02.00, s-a confirmat că puciul a fost eșuat. M-am bucurat. Dar în același timp am început să mă gândesc la faptul că Erdogan o să înceapă o curățenie în acest sens și această curățenie o să ne afecteze pe toți.”

Pamuk a mai adâugat că în acel timp presa externă îi trimite mesaje :,, Vă rugăm să ne scrieți”, dar el precizase că încă nu știe exact ce se întămplă.

L-AM APĂRAT PE PRIETENUL MEU AHMET ALTAN

Pamuk a făcut un anunț în limba turcă precizând următoarele: ,,Eu am precizat că sunt contra loviturilor de stat și sunt de partea Turciei democratice. A trecut o lună. Pentru ca guvernul să se obișnuiască cu unele realități trebuia să primească un timp anume. Dar imediat după puci, ei au început să aresteze oamenii. Printre ei se află și prietenii mei. Eu i-am apărat pe ei. Ca de exemplu, l-am apărat pe Ahmet Altan (un renumit jurnalist).”

În legătură cu reportajul cenzurat din cotidianul Hurriyet, în care Pamuk a precizase că la referendumul pentru amendamentele Constituționale din aprilie va vota cu NU, el a adăugat: ,,Pentru prima oară mi se întămplă așa ceva. Aceste lucruri se întămplă în Turcia. Mie mi s-au adresat unele întrebări în legătură cu politica turcă, iar eu am răspuns într-un mod sincer. Dar ei nu au publicat acest reportaj”.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.