marți, aprilie 30, 2024

Ziarista Zehra Dogan, condamnată la închisoare dintr-un motiv absurd

Turcia: Ziaristă pedepsită cu 2 ani și 9 luni închisoare, motivul: ,,De ce a pictat orașul destrămat al kurzilor”

Din cauza că a pictat un cadru al orașul dărâmat Nusaybin (județul Mardin), ziarista Zehra Dogan a fost reținută, după care condamnată la 2,9 ani închisoare. După operațiunile efectuate de regimul Erdogan, orașul Nusayibin, unde etnicii kurzi sunt reprezentaţi în mare număr, a devenit un oraș destrămat.

Zehra Dogan a pictat un careu al orașului Nusaybin, în timpul în care era interzisă ieșirea în stradă. Sub această pictură, ea a adăugat câteva cuvinte ale unui băiețel (afectat de destrămarea orașului). Această pictură a devenit virală pe paginile socializare și din acest motiv, jurnalista Zehra Dogan a fost reținută și condamnată.

gazeteci zehra doğan ile ilgili görsel sonucu

Pe adresa sa de Twitter, Dogan a precizat următoarele: ,,Pentru că am pictat steagul Turciei pe clădirile dărâmate, sunt condamnată la doi ani și zece lui închisoare. Dar acea poză era făcută de ei. Eu nu am făcut decît să o pictez, atât.”

Pe data de 2 Martie, Zehra Dogan a compărut în fața judecătorului de la Curtea de Apel din Mardin. În fața judecătorului ea s-a apărat spunând următoarele ,,Nu unt comentarii în legătură cu ce am distribuit pe pagina de socializare. Sunt numai acțiuni care se bazează pe știri”.

Avocata ei, Aslı Pasinli, a precizat: ,,Clienta mea este absolventă a facultății de Arte Plastice. În picturile distribuite nu există nici-un comentariu”. Pasinli a mai adăugat că Zehra Dogan se afla ca ziaristă în orașul Nusaybin.

După apărarea sa, instanța a decis ca Zehra Dogan, în urma acuzațiilor de ,,membru al grupării teroriste” să fie achitată. Dar din cauză că pe data de 22 Decembrie 2015, a postat pe pagina sa de socializare cuvinetele băiețelului de zece ani, a fost fost condamnată cu pedeapsa de doi ani și nouă luni închisoare.

pict

pictat2 Sursa: https://www.turkishminute.com/2017/03/07/artist-given-2-years-jail-time-painting-destruction-kurdish-town-nusaybin/

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.