sâmbătă, aprilie 27, 2024

Minorităţile etnice din Turcia se simt în pericol

Jurnalistul de etnie elenă din Istanbul: ,,În trecut am votat cu partidul lui Erdogan, acum îmi este frică să-mi şi rotesc numele adevărat!..”

Mihail Vasiliadis, Redactorul șef al cotidianului Apoyevmatini, care apare la Istanbul în limba greacă, a precizat că în 2002 a votat cu partidul AKP. Din cauza politicii fanatice și naționaliste acum ,,am ajuns să nu mai putem să ne folosim numele noastre originale” a precizat el.

Redactorul șef al cotidianului Apoyevmatini Mihail Vasiliadis

Vasiliadis, împreună cu editorul ziarului ,,Agos” al etnicilor Armen din Istanbul, Pakrat Estukyan, au evaluat procesul referendumului și pachetul de amendamente constituționale în faţa jurnalistei Meltem Yılmaz de la cotidianul Birgun. Cei doi jurnaliști eleni au mai precizat că strategia partidului AKP de ridicarea dozajului de ,,naționalist” pentru a câștiga voturi, ia o formă îngrijorătoare pentru minoritățile din Turcia.

Mihail Vasiliadis a explicat aceasta cu expresii mai particulare:

,,În 2002, am venit din Grecia spre Turcia, ca să votez cu partidul AKP. Făceam acest sacrificiu fiind de părere că, atât eu cât și AKP avem nevoie de auspiciile Uniunii Europene. Iar acum, când mergem pe stradă nu mai putem să vorbim limba noastră maternă, nu putem să ne strigăm pe nume, nu putem să ne afișăm cu identitatea noastră. Minoritarii etnici se feresc de orice gest prin care să-și arate proveniența lor etnică”.

Editorul ziarului ,,Agos” al etnicilor Armen din Istanbul, Pakrat Estukyan

Pakrat Estukyan a precizat că firmele de securitate care sunt apropiate de guvernul AKP împreună cu Organizația de Tineret al AKP, se străduiesc într-un mod perseverent pentru a forma o forță de armată paralelă. Estukyan a mai adăugat următorele:

,,Climatul din Turcia este destul îngrijorător pentru cetățeni. Minoritățile devin o țintă atunci când este vorba de polarizare și de crearea de ,,ceilalți” în societate. Etnicii armeni care trăiesc în Turcia îşi exprimă temerea de regimul Erdogan. Cum a fost Turcia acum o sută de ani în urmă. Din cauza unor decizii impulsive a unor persoane care administrază țara, etnicii din Turcia trăiesc frica declanţării unui război,” a adăugat el.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.