miercuri, noiembrie 20, 2024

Ziaristul german reținut în Turcia a fost arestat preventiv

Un judecător din Turcia a decis luni arestarea preventivă a ziaristului Deniz Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt, a anunțat luni această publicație, citată de agenția DPA. Reuters a confirmat decizia instanței printr-o persoană care a asistat la proces.

Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, fusese reținut în urmă cu două săptămâni ca suspect de afiliere la o organizație teroristă. Autoritățile turce au formulat și alte acuzații la adresa lui, în cadrul unei campanii mai largi împotriva presei, după instituirea stării de urgență ca urmare a puciului eșuat din iulie 2016.

Judecătorul Mustafa Cakar, care a ordonat plasarea ziaristului în arest preventiv, mai luase măsuri similare împotriva mai multor jurnaliști de la cotidianul de opoziție Cumhuriet, scrie Die Welt.

Yucel a scris în septembrie anul trecut despre folosirea de către guvernul de la Ankara a unor troli — provocatori în rețelele sociale pe internet — pornind de la e-mailuri publicate de Wikileaks și de un grup din Turcia cunoscut sub numele de Red Hack și considerat de autorități organizație teroristă.

Mesajele păreau să provină din corespondența primită de Berat Albayrak, ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Informațiile difuzate de ziarist erau deja de domeniul public, reamintește DPA, Agerpres..

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat drept „amară şi dezamăgitoare” decizia de arestare preventivă a jurnalistului.

„Această măsură este excesiv de dură, mai ales având în vedere că Deniz Yucel s-a predat singur”, a declarat Merkel, adăugând că autorităţile germane vor continua să facă presiuni pentru ca jurnalistul să beneficieze de un tratament corect.

Merkel a mai cerut Turciei să ţină cont de „importanţa libertăţii presei într-o societate democratică”.

Potrivit Die Welt, durata arestului preventiv în Turcia este de până la cinci ani.

Un număr semnificativ de jurnalişti turci au fost arestaţi în urma măsurilor de epurare luate de Ankara după lovitura de stat eşuată din luna iulie, autorităţile spunând că aceste măsuri sunt necesare în contextul ameninţărilor de securitate cu care se confruntă ţara, în timp ce criticii spun că Erdogan se foloseşte de această situaţie pentru a elimina opoziţia faţă de regimul său.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.