sâmbătă, mai 4, 2024

Refugiaţii sirieni din Turcia îşi vând organele pentru un trai mai bun

Traficul cu organe este în floare în Turcia. Refugiaţii din Siria care trăiesc în taberele de la frontieră sunt cele mai sigure victime. Pentru câteva sute de euro îşi vând câte un rinichi sau părţi din ficat. Cu banii astfel obţinuţi speră să ajungă cât mai repede în Europa.

„Mă numesc Ahmed.   Sunt sirian şi trăiesc în Turcia.  Vreau să donez un rinichi sau un  lob al ficatului. Grupa de sânge A.”

„Sunt siriancă. Vreau să donez un rinichi  sau o parte din ficat.  Grupa de sânge B. Am 27 de ani  şi sunt sănătoasă.”

Mii de anunţuri similare apar zilnic pe diverse site-uri. Sătui de condiţiile din taberele în care trăiesc de atâţia ani, refugiaţii îşi vând organele pentru 12 mii de dolari. Mai primesc o mie de dolari pentru investigaţiile preliminare.

Ahmed obţinuse statutul de refugiat în Germania. Familia lui trăia într-o tabără din Grecia. S-a dus să o viziteze şi i-au fost furate actele şi aşa a fost deportat în Turcia.

Ahmed:  „Nu vorbesc turca. Nu am prieteni,  un loc de muncă sau o locuinţă.  Îmi voi vinde un rinichi.”

Nu e greu să intri în legătură cu un traficant de organe. De cele mai multe ori, în urma anunţurilor postate, ei sunt cei care îşi aleg victima, apoi caută clienţi.

Traficant: Pentru cine e rinichiul?

Reporter: Pentru o rudă de 60 de ani  cu grupa de sânge B. Cât ar costa?

Traficant: Transplantul costă 15 mii de dolari.  12500 sunt pentru donator.  Investigaţiile preliminare costă 1000.

Sunt sume ameţitoare pentru donatorii care  nu primesc decât câteva mii de euro şi îngrijiri medicale post-operatorii.

Organizaţiile umanitare spun că afacerea de la clinica universitara din Malatya ar putea fi oprita dacă s-ar îmbunătăţi condiţiile de viaţă din taberele de refugiaţi. (TVR)

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.