sâmbătă, mai 4, 2024

De Ziua Unirii, Ministrul Culturii deplânge scăderea investiţiilor în cultură

Ministrul Ionuț Vulpescu: Solidaritatea socială este minimă și legile nu sunt respectate pentru că nu investim în cultură

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a declarat marți, la Iași, că lipsa de mai mulți ani investițiilor în sistemele de cultură și în educație din România au făcut ca solidaritatea socială să fie minimă și legile să nu fie respectate.

Vulpescu a declarat, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii, că pe fondul bugetului mic alocat culturii, românii își pierd identitatea.

„Cea mai frumoasă omagiere a trecutului este construirea unui viitor demn. Cultura este cea care ne definește și ne structurează. Ani de zile ni s-a spus că nu sunt bani pentru cultură din cauză că economia merge prost. Ne-a luat prea mult timp pentru a înțelege că economia merge prost, solidaritatea socială e minimă, legile nu sunt respectate din cauză că de decenii întregi nu investim suficient, chiar și în condiții de criză, în cultură și în educație. Nu mai știm cine suntem și ne-am pierdut demnitatea. Nu mai avem identitate. Deci, totul e posibil. Acum suntem deciși să schimbăm lucrurile. Nu existăm pentru că așa vor alții, ci pentru că așa am vrut și vrem noi. Suntem parte cu drepturi egale a comunității europene și avem ce oferi partenerilor noștri”, a afirmat Vulpescu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii a menționat că generația care a înfăptuit Unirea de la 1859 a oferit românilor un model de proiect de țară, care ar trebui urmat. El a precizat că românii au de ales între un discurs al dezbinării și al subculturii sinucigașe și între „o schimbare radicală în felul în care ne vedem noi toți viitorul, relațiile dintre noi”.

„Aceia care au făcut Unirea Principatelor, generația pașoptistă, ne-au mai lăsat o moștenire la fel de prețioasă — arta de a face un proiect de țară și strategia prin care el poate deveni realitate. Realismul și idealismul s-au împletit fericit și au dus România în modernitate. Acum, împreună trebuie să ducem România în noua modernitate, cea a democrației, libertății, solidarității, dezvoltării durabile, o modernitate a omului și a umanismului”. Agerpres.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.