Zaman Romania

8 milioane de pensionari din Turcia trăiesc sub pragul sărăciei

8 milioane de pensionari din Turcia trăiesc sub pragul sărăciei, mulți dintre ei căutând un loc de muncă sau se mută cu familiile pe măsură ce prețurile cresc, conform Turkish Minutes.

Conform cifrelor obținute de Instituția de Securitate Socială (SGK), sunt opt ​​milioane de pensionari care au o pensie de 2.500 de lire turcești, aproape jumătate din „linia sărăciei” declarată de sindicatul Türk-İş, care stabilește linia la 4.553 de lire lunar, ca costul vieții pentru hrana de bază numai pentru o familie de patru persoane.

„Pensionarii nici măcar nu au venituri pentru a-și cumpăra alimentele de bază. Pentru ce vor fi suficiente 2.500 de lire? Acest lucru este împotriva drepturilor omului. Astăzi, în Ankara, cea mai ieftină chirie începe de la 2.500 de lire. O creștere de 25% a pensiilor a fost introdusă la începutul anului și s-a topit în momentul în care a fost introdusă”, susține președintele sindicatului de pensionari Emekli-Sen, Cengiz Yavuz.

Sunt 7 până la 8 milioane de pensionari care ar munci, dar țara suferă de un șomaj ridicat al tinerilor și niciun angajator nu le-ar oferi locuri de muncă atunci când le-ar putea oferi tinerilor, explică Yavuz.

Cifrele organizației turce pentru ocuparea forței de muncă (İŞKUR) au arătat că există 204.473 de persoane cu vârsta de 50 de ani și peste care au aplicat pentru locuri de muncă prin intermediul agenției.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru o familie de patru membri, pe lună, a ajuns la 14.978 de lire în februarie, cu aproximativ 3,5 ori mai mare decât salariul minim de 4.250 de lire.