Un total de 62 de jurnaliști au fost uciși doar pentru că și-au făcut meseria în 2020, potrivit agenției culturale, ONU UNESCO, citat de Turkish Minutes.
Într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale pentru oprirea pedepsirii și crimele împotriva jurnaliștilor, de pe 2 noiembrie, secretarul general al ONU, António Guterres a spus că mulți jurnaliști și-au pierdut viața în timp ce raportau asupra unor conflicte, dar că numărul lucrătorilor media uciși în afara zonelor de conflict a crescut în ultimii ani.
„În multe țări, simpla investigare a corupției, traficului, încălcărilor drepturilor omului sau problemelor de mediu pune viața jurnaliştilor în pericol”, a spus șeful ONU.
Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a marcat ziua cu un mesaj, spunând că pentru prea mulți jurnaliști „a spune adevărul are un preț”.
„Statele au astfel obligația de a proteja jurnaliştii și de a se asigura că autorii crimelor împotriva lor sunt pedepsiţi. Judecătorii și procurorii în special au un rol important de jucat în promovarea procedurilor penale rapide și eficiente”, a explicat Azoulay.
Majoritatea jurnaliştilor au fost ucişi în ţara lor de naţionalitate, iar în nouă din 10 cazuri ucigaşii au rămas nepedepsiţi.
Un caz este jurnalistul turc, Hazım Özsu, care a fost ucis înBursa, pe 9 martie. Un bărbat a fost arestat pentru uciderea lui Özsu, un prezentator la Radio Rahmet FM, la șase zile după incident. El a spus că l-a ucis pe jurnalist pentru că nu a fost de acord cu anumite expresii legate de valorile sacre pe care Özsu le-a folosit în programele sale în timpul pandemiei.
Potrivit unui raport recent al Asociației Jurnaliştilor Turci (TGC), patru jurnalişti s-au confruntat cu atacuri şi violenţe doar în luna octombrie.