Zaman Romania

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Turcii ies la vot, azi, 31 martie, pentru a-și alege primarii, în timp ce Recep Tayyip Erdoğan continuă să lupte pentru recâștigarea Istanbulului.

Alegerile vin în mijlocul unei crize economice, cu o rată a inflației de la 67,1% și moneda turcă s-a prăbușit față de dolarul american.

De ce contează Istanbulul

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul, numește Istanbulul „cel mai mare premiu din politica turcă”.

Erdogan însuși a spus odată: „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”.

Erdoğan l-a numit pe fostul său ministru al Mediului, Murat Kurum, drept candidat pentru primăria Istanbulului împotriva lui Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei după încheierea mandatului lui Erdogan în 2028.

O altă înfrângere pentru Erdogan?

Candidații CHP din opoziție sunt favorizați îndeaproape în Istanbul, precum și în capitala Ankara și în orașul-port din Marea Egee, İzmir.

Soner Çağaptay, directorul programului turc la The Washington Institute, a scris că, dacă candidații lui Erdogan nu reușesc să recâștige orașele cheie ale Turciei, Erdogan „ar ieși din alegeri simțindu-se vulnerabil din punct de vedere politic”.

O victorie a opoziției l-ar arunca pe Imamoglu drept un concurent credibil, sporind impulsul blocului anti-Erdogan al țării, explică acesta.

Asta l-ar determina pe Erdogan să-și dubleze politicile populiste în țară și în străinătate, a spus analistul.

„Există motive pentru care Occidentul să urmărească modul în care se desfășoară alegerile. O mare victorie a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) va consolida puterea președintelui Erdogan, apropiindu-l de stilul autoritar de guvernare al președintelui Putin și lărgind diferența cu aliații NATO”, a declarat Francesco Siccardi, manager senior de programe la Carnegie Europe.

Ultimele alegeri ale lui Erdogan?

Erdoğan a spus la începutul lunii martie că aceste alegeri locale vor fi ultimele pentru el, sugerând încheierea celor peste două decenii la putere.

A fost ales prim-ministru în 2003, când premierul era figura dominantă în politica turcă. Un amendament constituțional din 2017 a transformat apoi Turcia dintr-un sistem parlamentar într-o președinție executivă, eliminând funcția de prim-ministru și asigurând că puterea lui Erdogan rămâne neschimbată.

Analiştii se întreabă dacă este vorba de un adio sau de o manevră politică pentru a-i convinge pe turci să-i mai acorde încă dată votul.

Voturi kurde?

Partidul pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd din Turcia – al treilea ca mărime – a ales un candidat pentru a candida la funcția de primar al Istanbulului, în timp ce în 2019, İmamoğlu a câștigat în parte datorită deciziei parlamentare a Partidului DEM de a se retrage din cursă și a susține implicit candidatul comun al opoziției. Kurzii reprezintând o parte importantă din voturile Istanbulului.

Un sondaj publicat pe 20 martie de Spectrum House a arătat că aproape jumătate dintre susținătorii Partidului DEM îl vor susține pe İmamoğlu în aceste alegeri.

Specialiștii spun că Partidul DEM – acuzat de autorități de legături cu militanții kurzi în afara legii – va câștiga orașe mari din sud-estul majoritar kurd, inclusiv Diyarbakır.

Buletinul de vot cu cei 49 de candidați ai Istanbulului va avea 97 de centimetri lungime. Toată această alegere nu a împiedicat apatia alegătorilor, potrivit Institutului IstanPol.

Prezența la vot la alegerile de anul trecut a fost de 88,9%, dar alegătorii opoziției au rămas dezamăgiți de capacitatea lor de a influența politica și de a schimba guvernul. În mod similar, studiul a arătat că susținătorii guvernului sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea politicienilor de a îmbunătăți suficient condițiile de viață.