sâmbătă, aprilie 20, 2024

19 august, Zi mondială pentru asistență umanitară

România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare, afirmă ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, într-un mesaj adresat cu ocazia celebrării la 19 august, a Zilei mondiale pentru asistență umanitară.

MAE salută celebrarea Zilei mondiale pentru asistență umanitară și aduce un omagiu tuturor persoanelor care își asumă riscuri și sacrificii personale pentru a reduce suferința și a ajuta victimele conflictelor, violențelor sau dezastrelor naturale.

„Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare și își asumă contribuții concrete în procesul de partajare a responsabilității statelor pe palierul umanitar”, afirmă Teodor Meleșcanu.

„Sub îndemnul campaniei ‘Not A Target’, lansată de Organizația Națiunilor Unite în 2017 pentru marcarea Zilei mondiale pentru asistență umanitară, MAE se alătură campaniei globale având ca scop conștientizarea importanței protecției civililor, copiilor, femeilor, a lucrătorilor umanitari și din domeniul medical, aducând un omagiu tuturor persoanelor care sprijină acțiunile umanitare. Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare și își asumă contribuții concrete în procesul de partajare a responsabilității statelor pe palierul umanitar”, afirmă Teodor Meleșcanu.

Potrivit sursei menționate, conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), începând cu luna ianuarie 2017, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar a crescut cu 12,5 milioane de persoane, ajungând la 141,1 milioane de persoane în 37 de țări, iar bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistență umanitară în 2017 este în acest moment de 23.5 miliarde de dolari, fiind finanțat până în prezent în proporție de 26%.

 În anul 2017, România acordă asistență umanitară în beneficiul refugiaților din Siria în valoare de 5.3 milioane de euro pentru atenuarea efectelor generate de conflict asupra copiilor și asupra populației siriene aflată pe teritoriile statelor învecinate, demonstrând angajarea activă a țării noastre la eforturile comunității internaționale de gestionare a crizelor umanitare.

În același context, ministrul Meleșcanu a subliniat că România „condamnă cu fermitate atacurile și amenințările îndreptate împotriva lucrătorilor umanitari și solicită respectarea necondiționată a dreptului internațional umanitar, inclusiv asigurarea protecției civililor”.

Data de 19 august a fost aleasă Ziua mondială pentru asistență umanitară, prin rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistență a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea a peste 100.

Ziua mondială pentru asistență umanitară are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța activității umanitare și a cooperării internaționale în acest domeniu.

Potrivit MAE, în perioada 2014-2017, România a acordat asistență umanitară în valoare de aproximativ 11.2 milioane de euro unui număr de 12 state aflate în situații de criză.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.