luni, ianuarie 11, 2021

18 persoane inclusiv președintele Amnesty International Turcia, în detenție pe motivul presupuselor legături cu Gülen

Cel puțin 18 avocați, inclusiv Taner Kılıç, președintele consiliului Amnesty International Turcia, au fost reținuți marți, ca parte a unei anchete asupra grupului Gülen din Turcia.

Taner Kılıç, Amnesty International Turci
Taner Kılıç, președintele consiliului Amnesty International Turcia.

Potrivit ziarului Hürriyet, deținuții sunt acuzați de utilizarea unei aplicații smartphone numită „ByLock”.

ByLock este considerat de autoritățile turce că este instrumentul de comunicare la  vârf între adepții mișcării Gülen, acuzată de către guvern că ar fi iniţiat tentativa de lovitură de stat la 15 iulie 2016.

Turcia a trecut peste tentativa de lovitură militară de stat din  15 iulie 2016 , care a dus la  moartea a peste 240 de persoane și la rănirea a  mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au acuzat grupul Gülen.Grupul neagă orice implicare.Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock după tentativa de lovitură de stat eșuată din  iuli,e anul trecut. (Turkey Purge)


Sursa: https://www.turkishminute.com/2017/06/06/18-including-ai-turkey-chairman-under-detention-over-alleged-gulen-links/

După 24 de amenzi: Un restaurant a fost închis pentru 15 zile pentru nerespectarea normele contra COVID-19

Un restaurant din provincia nord-vestică Zonguldak a fost închis pentru 15 zile pentru încălcarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, după ce patronul a primit 24 de amenzi.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.