joi, iulie 18, 2024

18 persoane inclusiv președintele Amnesty International Turcia, în detenție pe motivul presupuselor legături cu Gülen

Cel puțin 18 avocați, inclusiv Taner Kılıç, președintele consiliului Amnesty International Turcia, au fost reținuți marți, ca parte a unei anchete asupra grupului Gülen din Turcia.

Taner Kılıç, Amnesty International Turci
Taner Kılıç, președintele consiliului Amnesty International Turcia.

Potrivit ziarului Hürriyet, deținuții sunt acuzați de utilizarea unei aplicații smartphone numită „ByLock”.

ByLock este considerat de autoritățile turce că este instrumentul de comunicare la  vârf între adepții mișcării Gülen, acuzată de către guvern că ar fi iniţiat tentativa de lovitură de stat la 15 iulie 2016.

Turcia a trecut peste tentativa de lovitură militară de stat din  15 iulie 2016 , care a dus la  moartea a peste 240 de persoane și la rănirea a  mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au acuzat grupul Gülen.Grupul neagă orice implicare.Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock după tentativa de lovitură de stat eșuată din  iuli,e anul trecut. (Turkey Purge)


Sursa: https://www.turkishminute.com/2017/06/06/18-including-ai-turkey-chairman-under-detention-over-alleged-gulen-links/

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.