Zaman Romania

13 ani de prietenie: Povestea impresionantă dintre o barză și un pescar

Povestea impresionantă dintre o barză și un pescar a ajuns în atenția presei din Turcia, după o prietenie de 13 de ani, relatează Romanya Haber.

Barza Yaren, care își face de 13 ani cuibul în satul Eskikaraağaç, districtul Karacabey, din provicia vestică Bursa, s-a reîntâlnit cu prietenul său, Adem Yılmaz.

Yaren l-a întâlnit pe Adem pe 17 martie anul trecut. Anul acesta, Yaren a aterizat pe barca lui, pe 29 februarie.

„Anul acesta, vremea a fost vântoasă și lipsită de ploaie, făcând-o foarte convenabilă pentru păsările migratoare. De aceea am spus în trecut că ne așteptam să sosească mai devreme. De fapt, aceasta este a doua sa sosire devreme. Mai venise și înainte pe 27 februarie. Când a aterizat în grădină și-a făcut ieri cuibul, eram siguri că este Yaren.”, relatează Alper Tüydeş.

Documentar premiat la Praga

Documentarul intitulat „Yaren”, filmat de Burak Doğansoysal în 2019 și pregătit cu contribuțiile Municipiului Karacabey a primit premiul pentru „Cel mai bun documentar”, de la Prague Film Awards.

Anul trecut, Municipiul Karacabey a construit statuia „Pescatorului Adam și a Berzei Yaren ”, asigurându-se că povestea a fost imortalizată în piața satului.

Eskikaraağaç, din districtul Karacabey din Bursa, care este singurul sat care reprezintă Turcia în Asociația Europeană a Satelor cu Berze, se află pe o rută de migrație prin care trec zeci de mii de berze în fiecare an în perioada migrației.