Zaman Romania

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească, relatează Turkish Minutes.

Într-o postare pe pe Twitter, Comisia de cadeți militari a anunțat eliberea acestora.

„Cei zece colegi ai noștri sunt liberi în acest moment. La audierea TRT/Digitürk de astăzi, încă zece dintre colegii noștri au fost eliberați, în timp ce 24 sunt încă în închisoare pentru aceleași acuzații. Toți cadeții sunt egali și toți sunt nevinovați! Unde ne va conduce dreptatea este clar. Elibereaza-ți colegii noștri înainte de a fi prea târziu!”, se arată în postare.

Foștii cadeți militari au luat parte la raiduri în clădirile postului de stat turcesc, TRT și ale furnizorului de televiziune prin satelit, Digiturk în noaptea tentativei de lovitură de stat în Turcia, din 15 iulie 2016. Ei au fost condamnați anterior pe viață de un înalt tribunal penal din Istanbul, acuzație care au fost menținută de o curte regională de apel în ianuarie 2018. Cu toate acestea, cadeții sunt acum rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a anulat condamnările în aprilie.

Curtea de apel a decis ca cadeții să fie rejudecați pentru acuzații de încălcare a constituției în timpul tentativei de lovitură de stat, care necesită o pedeapsă mai mică.

O înaltă instanță penală din Istanbul a hotărât eliberarea celor 10 cadeți la o audiere de miercuri, în timp ce procesul cadeților militari rămași a fost amânat.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 178 de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.