Numeroase manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Copilului sunt organizate vineri în oraşele din ţară, copiii fiind invitaţi să participe la diferite concursuri, să urmărească spectacole de teatru, să se joace în parcuri amenajate special şi, nu în ultimul rând, să ia parte la activităţile educative realizate pentru ei în contextul Anului Centenarului Marii Uniri.
La Oradea Spectacolele de teatru cu şi pentru copii vor fi puse în scenă de trupe din România şi din străinătate, pentru numerele de magie a fost invitat iluzionistul Lorenzo şi actorul Marian Râlea va anima atmosfera la Kids Fest cu spectacolul ‘Judecata Poveştilor’.
Muzeul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a demarat, începând de marţi, Campania „Donează şi tu o jucărie!”, care îşi propune să colecteze jucării pentru copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale.Muzeul Judeţean Buzău organizează pe 1 Iunie, de asemenea, un concurs de desene pe asfalt, în curtea interioară a instituţiei, cu tema „Copilăria mea şi jocurile ei”.este programată vernisarea expoziţiei temporare „Daci şi romani în miniatură”, o expoziţie de machete, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia”, a mai declarat sursa citată.
Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Copilului, Primăria Reşiţa organizează mai multe concursuri sportive, dedicate beneficiarilor de servicii sociale din municipiu.”Dincolo de oferirea unui cadru organizat de activităţi adresate copiilor şi de demonstrare a abilităţilor sportive, această competiţie are ca scop dezvoltarea, diversificarea relaţiilor de parteneriat între centrele sociale din municipiu şi valorizarea copiilor prin recompensarea cu diplome, medalii, tricouri, dulciuri şi fructe”, afirmă primarul Reşiţei, Ioan Popa.Centrul de Zi „Maria” din subordinea Serviciului Public – Direcţia de Asistenţă Socială a organizat, pe stadionul „Mircea Chivu”, cea de-a X-a ediţie a competiţiei sportive „Cupa Centrelor de Zi”, adresată beneficiarilor de servicii sociale înscrişi pe raza municipiului Reşiţa. Competiţia a cuprins probe precum ştafetă şi atletism viteză, la care s-au înscris 83 de copii, beneficiari ai Centrului de Zi „Maria”, ai Centrului de Zi „ABC” (ambele din subordinea Serviciului Public Direcţia de Asistenţă Socială), ai Fundaţiei „Humanitas ProDeo” şi ai Centrului „Copiii lui Isus”.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin derulează vineri o serie de activităţi de Ziua Copilului.
„Dat fiind faptul că sărbătorim Centenarul şi este şi Anul Patrimoniului, centrul nostru a elaborat un program pe ateliere de lucru ce vizează câteva din meşteşugurile tradiţionale româneşti, şi anume, două ateliere de sculptură în lemn, atelier de împletituri în piele, atelier de pictură naivă, atelier pentru păpuşi şi tricotaje din lână””, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
„Sunt destul de multe activităţi pentru copii în acest an, 18 activităţi, concerte, teatru, ateliere practice, jocuri, spectacole, teatru de copii, ateliere de pictură pe faţă, concursuri de mini-baschet, fotbal, demonstraţii de arte marţiale, concursuri pe role, crosul primăverii sunt doar o parte dintre activităţile pe care le organizăm în acest an pentru copii”, (primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu). Printre copii se vor plimba clovni, în centrul oraşului vor fi amplasate multe tobogane gonflabile, iar în parcuri vor fi prezentate spectacole de teatru pentru copii astfel încât această sărbătoare să fie o adevărată manifestare a bucuriei.
Autorităţile locale din Târgu-Jiu organizează manifestări dedicate copiilor de toate vârstele, acţiunile urmând să se desfăşoare în Piaţa Prefecturii din centrul municipiului, a declarat viceprimarul localităţii, Adrian Tudor.Potrivit sursei citate, programul va cuprinde concursuri de biciclete, trotinete, jocuri interactive, o piesă de teatru, face painting şi baloane modelabile, dar şi demonstraţii cu tehnică şi echipamente organizate de Poliţie, Jandarmerie, Pompieri şi Salvamont.
„Este o zi destul de încărcată având în vedere numărul de parteneri pe care îi avem în acest an şi numărul de activităţi pe care le vom desfăşura. La ora 10,00, în Piaţa Prefecturii vor începe concursurile de biciclete, trotinete, tir cu arcul, street basket, badminton. De asemenea, va fi montată şi o trambulină pentru copii. Tot de la ora 10,00, la Teatrul de Vară, Inspectoratul Şcolar, împreună cu cei de la Teatrul ‘Elvira Godeanu’ vor prezenta piesa de teatru pentru copii ‘Scufiţa Roşie’. Copiii vor avea parte de standuri pentru face painting şi animaţie oferită de profesionişti în domeniu, vor mai fi animatori care vor modela baloane, coregrafie de dans, baladă cu personajele Disney şi momente de dans sportiv”, a spus Adrian Tudor.
Copiii din municipiul Caracal vor avea începând un nou loc de joacă, amenajat în Parcul „Constantin Poroineanu”, a anunţat viceprimarul localităţii, Octavian Stănescu. Noul loc de joacă va fi inaugurat de Ziua Copilului şi are o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi este dotat cu echipamente noi, valoarea investiţiei fiind de 152.000 lei.
Primăria Ploieşti organizează, în perioada 1-3 iunie, Festivalul de artă stradală pentru copii şi tineret intitulat ‘Magie, Feerie şi Poveşti’ care are loc în cadrul Zilelor Ploieştiului şi care debutează, vineri, cu o serie de activităţi dedicate celor mici. concurs de desene pe asfalt, iar o oră mai târziu debutează cea de-a XXII-a ediţie a paradei ‘Copilăria Inundă Bătrânul Bulevard’, care se va desfăşura de pe Bulevardul Independenţei până la Palatul Culturii, precum şi Festivalul Bucuriei în Mişcare, organizat în parcul de la Sala Sporturilor.Târgul va fi deschis timp de trei zile, iar în cadrul lui vor avea loc, printre altele, prezentări de carte, recitaluri, ateliere de pictură şi un show de caricatură.
De asemenea, în centrul civic vor fi organizate ateliere de creaţie şi învăţare destinate celor mici, iar seara va avea loc deschiderea oficială a Festivalului ‘Magie, Feerie şi Poveşti’, manifestarea incluzând o paradă cu păpuşi gigant, marionete, statui vivante, artişti pe picioroange şi muzică de fanfară.
Administraţia locală din Zalău a pregătit, în perioada 28 mai – 3 iunie, pe platoul de marmură din centrul municipiului, un parc de distracţii pentru copii, cu sfere gonflabile, bărcuţe, tobogane, trenuleţ şi maşinuţe electrice, sute de copii din Zalău s-au implicat, joi, în activităţi precum simularea stingerii unui incendiu, concursuri de desene sau lecţii de informare, pregătite de pompieri pentru a marca Ziua Internaţională a Copilului, o acţiune similară având loc, în aceeaşi zi, şi la Jibou.Primăria Zalău a organizat miercuri, în Parcul Central Municipal, evenimentul „1 Iunie ca-n poveşti”, micii sărbătoriţi fiind invitaţi la jocurile copilăriei – şotron, ştafetă, raţele şi vânătorii, desene pe asfalt, face painting şi atelier de pictură.Publicul beneficiază de intrare gratuită vineri, la spectacolul „Puiul de lebădă” în regia Monicăi Baldea, de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong”,la Sibiu.”‘Puiul de lebădă’ este o adaptare după ‘Răţuşca cea urâtă’ a lui Hans Christian Andersen. Spectacolul de la Sibiu are drept erou un boboc de lebădă, clocit de o raţă. Câte umilinţe a putut să îndure micuţul, din partea tuturor, doar pentru simplul fapt că nu era asemenea celorlalte! Toţi îl dispreţuiau şi se purtau urât, spunându-i cuvinte grele şi rănind-o chiar şi pe mama raţă, care îl iubea la fel de mult ca pe ceilalţi puişori ai săi. Magia acestei poveşti despre speranţă şi acceptare este reconstituită de actriţele Monica Baldea, Raluca Răduca şi Raluca Pavel.