marți, decembrie 5, 2023

1 decembrie,102 de ani de la Marea Unire. Cum serbează românii în pandemie

Pe 1 decembrie, românii din întreaga lume sărbătoresc “ Ziua Națională a României”, care marchează unul dintre cele mai importante evenimente istorice a țării.

În urmă cu 102, Adunarea Naţională a Românilor a fost convocată la Alba-Iulia,  pentru a finaliza hotărârea de unire a tuturor românilor din Transilvania, Banat, Basarabia și Bucovina.

Pe 1 decembrie 1918, visul tuturor românilor pentru care au luptat în Primul Război Mondial a devenit realitate, iar România Mare a cuprins teritoriul între Mureș, Tisa și Dunăre.

Turnul Atakule în steagul României

Ambasada României din Turcia a anunțat că pe, 1 Decembrie 2020, Complexul Atakule și Turnul Atakule, simboluri ale capitalei Ankara vor fi decorate românește.

„Pentru o perioadă de 14 ore neîntrerupte, Ambasada României în Republica Turcia vă invită de Ziua Națională a României să urmăriți un program de promovare a țării noastre pe marile ecrane ale Complexului Atakule și Turnului Atakule din Ankara, marți, 1 Decembrie 2020, între orele 8.00 si 22.00.” se arată pe pagina oficială a Ambasadei.

Cascada Niagara în tricolor

În onoarea Zilei Naţionale a României, Cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului românesc, pe 1 Decembrie, între orele locale 21:45 şi 22:00.

Cascada Niagara în culorile tricolorului.

În urma demersurile făcute de Ambasada României la Ottawa, alături de reprezentanții emisiunii”Noi Românii”, Cascada Niagara va avea culorile tricolorului. 

Momentul poate fi urmărit online pe www.cliftonhill.com.

Ceremonie restrânsă la București

La București, ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi anul acesta, în contextul pandemiei, extrem de restrânsă, conform președintelui Klaus Iohannis.

“Va fi, aşadar, o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, fiindcă acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie”, a transmis, miercuri, şeful statului.

Evenimente online la Alba Iulia

Conform presei locale, autoritățile de la Alba Iulia au anunțat programul manifestărilor de 1 Decembrie, care cuprinde  depuneri de coroane, ceremonie militară, expoziții, sesiuni științifice și recital de muzică de fanfară.  

Cu toate acestea, evenimentele nu sunt deschise publicului, dar vor fi difuzate online.

Redacția Zaman România urează tuturor românilor un călduros ”La mulți ani!”

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.