Zaman Romania

Ziua Mondială a Inimii. Insuficiența cardiacă, depistată de la primele semne, poate fi ținută sub control

în România se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficiență cardiacă și, în plus, cei mai mulți români nici măcar nu știu că suferă de această afecțiune.

„În România, 4,7% din oamenii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă. În fiecare an, aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă și sunt spitalizați din această cauză. 1 din 3 pacienți moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări”, se arată în comunicat.

Simptomele insuficienței cardiace includ: respirație dificilă, sacadată (pacientul gâfâie, obosește și se oprește după câțiva pași, poate respira greu și când stă pe loc, liniștit), creșterea în greutate (se datorează faptului că organismul reține lichide), umflarea picioarelor, oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort.

Potrivit specialiștilor, această boală este asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni cardiace și, de aceea, cauzele insuficienței cardiace diferă de la caz la caz. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc la care pacienții ar trebui să fie atenți, astfel încât să poată depista boala încă din primele etape.

Factorii de risc includ: hipertensiunea arterială, diabetul, bolile valvelor inimii, virușii — infecțiile virale pot afecta mușchiul inimii, obezitatea, fumatul.

Totodată, specialiștii atenționează că insuficiența cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ținută sub control astfel încât calitatea vieții pacientului să nu fie afectată.