Zaman Romania

Victimele din 1915 au fost comemorate la İstanbul

Victimele armenești ale atrocităților și ale unei deportări forțate făcută de Imperiul Otoman în 1915 au fost comemorate la İstanbul la cea de-a 102-a aniversare a evenimentelor, de luni.

Participanții au purtat fotografii ale victimelor și postere pe care era scris „Genocidul Armean: Recunoaște, cere-ti scuze, compensează” în timpul programului, organizat de Asociația Drepturilor Omului (IHD) in districtul Sultanahmet din Istanbul, a relatat cotidianul Cumhuriyet.

Comemorarea a avut loc în fața Muzeului de Artă Turco-Islamică, o fostă închisoare unde au fost închiși armenii înainte de deportare.

Participanții au cerut eliminarea numelor lui Enver Pasha și Talat Pasha, pe care îi consideră responsabili pentru deportările și atrocitățile comise împotriva armenilor, de pe străzile și din școlile din Turcia.

Deputatul armean al Partidului Democrat al Poporului pro-Kurd (PDP), Garo Paylan, a cerut de asemenea guvernului turc să recunoască anul 1915 drept „genocid”, reamintind o declarație emisă de partidul său care a numit evenimentele drept „genocid”.

Două alte activități de comemorare au fost, de asemenea, anunțate la Cimitirul Armenian Șișli și în Piața Tunel din districtul Beyoğlu din İstanbul.

SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/24/victims-of-1915-commemorated-in-istanbul/