Vicepremierul Vasile Dîncu a afirmat joi, cu ocazia lansării unui program de finanțare pentru IMM-uri, că doar 18% dintre cei care investesc în întreprinderi mici și mijlocii doresc să aplice pentru fonduri structurale, iar 33% dintre ei susțin că mediul economic din România „stânjenește dezvoltarea”. „Am analizat în ultimii ani câteva barometre în care i-am întrebat direct pe cei care au investit în IMM-uri. Anul acesta, doar 18% din cei intervievați într-un mare eșantion au spus că ar vrea să aplice pentru fonduri structurale. Asta înseamnă că oamenii sunt descurajați, că nu au văzut o politică coerentă până acum de sprijinire a lor. Într-un raport de anul acesta, 33% dintre întreprinzătorii mici și mijlocii spun că evoluția mediului economic din România stânjenește dezvoltarea, încurcă dezvoltarea. 61% se plâng de birocrație, 57% de fiscalitate excesivă. De corupție se plâng 45% și de controalele excesive 44,98%. Oamenii au nevoie de un acces mai bun la piețe. 60% dintre ei spun că au nevoie de acces la piețe și acesta poate fi cel mai important sprijin pe care îl aduce programul nostru”, a susținut Dîncu, la lansarea Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, la Palatul Victoria.
La lansarea Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, la Palatul Victoria,Vicepremierul vorbeşte despre descurajarea celor care lucrează în IMM.uri. Oamenii se plâng de fiscalitate excesivă, birocraţie, corpuţie şi controale excesive.
El a adăugat că lansarea acestei inițiative la nivel european, în anul 2013, a reprezentat un moment foarte important pentru dezvoltarea Europei, „a spațiului de business comun”.
„Instrumentul de garantare neplafonată care se implementează prin intermediul acestei inițiative cu siguranță că va îmbunătăți accesul la finanțare al IMM-urilor și va crește numărul de IMM-uri care vor beneficia de ajutor în următorii ani”, a mai spus vicepremierul.
Inițiativa pentru IMM-uri 2014 – 2020, în valoare de 100 de milioane de euro, este un program destinat să faciliteze accesul la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%. Prin intermediul acestui program se vor acorda garanții neplafonate ce vor avea destinatari finali IMM-urile non-agricole din mediul urban și rural, pentru acele activități care nu sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Agerpres