Zaman Romania

Vechile tensiuni dintre Grecia şi Turcia alimentate din plin de declarațiile lui Binali Yıldırım

Primul Ministru turc Binali Yıldırım a ofensat din nou suveranitatea Greciei asupra unor părți din Marea Egee. El a spus că „tensiunile ar fi evitate” dacă autoritățile de la Atena„ nu ar mai considera că este vorba despre o mare grecească în întregimea ei.„

„Sursa fundamentală a tensiunilor dintre Turcia și Grecia se referă la faptul că autoritățile elene consideră Marea Egee ca fiind o mare grecească în întregimea sa, fără a lua în considerare drepturile legale și interesele legitime ale Turciei, ca stat cu deschidere la coastă”, susține Primul Ministru turc într-un interviu acordat săptămânalului grec To Vima. „Evitarea tensiunilor în Marea Egee nu poate fi realizată doar cu eforturile Turciei. Fiecare parte cunoaște sensibilitățile celeilalte. Trebuie să înțelegem că o ambianță calmă este în interesul ambelor părți”, a mai spus acesta. Întrebat despre cazul celor doi soldați greci care au fost arestați la 1 martie de autoritățile turce pentru trecerea neintenționată a frontierei de nord-est a Greciei, în timpul unei patrule în condiții meteo deosebit de nefavorabile, premierul turc a declarat că este „nerezonabil să se aștepte un tratament preferențial” dat fiind faptul că respectivii au încălcat legislația turcă.

Totuși se pare că noua dimensiune a tensiunii turco-grecești din Marea Egee are sâmburele în faptul că Grecia a primit sute de membri ai Hizmet,  vizați de mandatele emise de poliția erdoganistă şi că a refuzat să extrădeze soldați care sunt simpatizanți ai acestei mișcări.