Zaman Romania

Unul din cei mai iubiţi actori ai României, Ion Besoiu, a încetat din viaţă

Ion Besoiu în „Un comisar acuză”(1974)

 Marele actor Ion Besoiu a murit în această dimineaţă, la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Avea 85 de ani. Ion Besoiu a debutat acum 60 de ani. A fost actor de film, radio, teatru şi televiziune. Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme şi a fost omogiat cu două premii pentru întreaga activitate din partea Uniunii Teatrale din România şi la Gala Gopo.

Ion Besoiu în „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte „(1971)

Ion Besoiu făcea parte din „categoria grea” a actoriei române!Era un truditor, un pasionat, îi curgea prin vine dragoste de film, teatru şi literatură.

Actorul s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru și Muzică. A debutat pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, iar apoi a venit la București unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestei instituții.

Ion Besoiu în rolul Sigismund Bathory din Filmul „Mihai Viteazul”(1970)

Printre piesele care i-au marcat cariera teatrală se numără: „Livada de vișini” de A. P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescărușul” de A. P. Cehov (1977), „Rezervația de pelicani” de D. R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare

Ion Besoiu în „Nemuritării”(1974)

(1985), „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A. P. Cehov (1995), „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Există nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” după I. A. Goncearov (2003). Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, printre care: „Haiducii”, „Ultimul cartuș”, „Actorul și sălbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuză”, „Toate pânzele sus”, „Revanșa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnaților”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”. În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

Ion Besoiu în „Blestemul pământului, blestemul iubirii”(1979)

La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”.

Ion Besoiu făcea parte din „categoria grea” a actoriei române! Era un truditor, un pasionat, îi curgea prin vine dragoste de film, teatru şi literatură.

 

Ion Besoiu în „Liliacul înfloreşte a doua oară”(1989)

„Am aflat cu profundă tristețe vestea morții actorului Ion Besoiu, unul dintre ultimii reprezentanți ai unei generații de actori, regizori și dramaturgi, care a dat teatrului și filmului românesc strălucire și forță artistică de neegalat. Amintesc câteva din rolurile sale memorabile în filme: ‘Toate pânzele sus!’, ‘Haiducii’, ‘Ion’, ‘Nemuritorii’, etc, dar și câteva din marile sale creații teatrale: Serebreakov în ‘Unchiul Vanea’, Corifeu în ‘Antigona’, Polonius în ‘Hamlet’, Ferapont în ‘Trei surori’, Senecus în ‘Caligula’, Muhoiarov Ivan Matveevici în ‘Oblomov’, și nu numai”, scrie Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ioan Vulpescu.