O conferinţă cu tema „Napoleon al III-lea şi România”, dedicată construcţiei statului unitar român, începând cu Mica Unire de la 1859, va fi organizată vineri, 11 mai, la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).
„Mica Unire a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 şi alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezenţa misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”.
Despre contextul istoric al realizării unirii şi al creării statului unitar român, dar şi despre rolul Franţei în acest proces va vorbi Abel Douay, preşedinte al Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea şi autor, alături de Gerard Hertault, al cărţii „Napoleon al III-lea şi România”, dar şi Geo Lehene, iniţiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenţei misiunii generalului Berthelot în România. Despre „Acţiunea diplomatică a delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă va vorbi jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara.
La conferinţă va fi prezentă şi o delegaţie formată din 20 de persoane din Franţa şi Belgia, membri ai Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.
Asociaţia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înfiinţată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituţii publice româneşti, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre Franţa şi România.
Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.
https://www.ziuadevest.ro/napoleon-al-iii-lea-si-romania-la-upt/