Zaman Romania

Un om de știință turc a colectat peste 10.000 de meteoroizi, în Antarctica

Un om de știință turc a colectat peste 10.000 de micrometeoroizi în Antarctica pentru cercetări astronomice, a raportat Hurriyet Daily News.

Mehmet Yeșiltaș, lector la Universitatea Kırklareli din nord-vestul Turciei, a povestit că împreună cu colegii săi, a început să colecteze micrometeoroizi în acest an, cu mostre din munți din estul continentului.

„Micrometeoroizii diferă de meteoriți în ceea ce privește conținutul lor chimic. Din acest motiv, cercetarea cu micrometeoroizi are o importanță deosebită pentru a înțelege sistemul nostru solar”, a declarat profesorul.

Cercetătorul a menționat că condițiile din Antarctica sunt ideale pentru meteoroizi și micrometeoroizi, deoarece vremea rece și condițiile climatice protejează probele.

Yeșiltaș a adăugat că a colectat 66 de meteoroizi rari în zona glaciară Nansen, la o altitudine de 3,1 kilometri, unde temperatura aerului atinge minus 45C. Aceste meteoroide provin în mare parte dintr-un câmp spațial situat între Marte și Jupiter, iar găsirea lor poate genera cunoștințe pe o varietate de subiecte.

 Specificăm faptul că Meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic. În general sunt compuși din fier și rocă.

 În momentul contactului cu atmosfera (terestră), aceste particule dau naștere fenomenului optic numit meteor — dâra luminoasă cunoscută de unele popoare ca „stea căzătoare”. În anumite cazuri, datorită dimensiunilor mai mari, bucățile rămase în urma arderii din mezosferă ajung pe suprafața terestră, fiind denumite meteoriți.Termenul meteoroid a fost inventat de astronomul Hubert Anson Newton în 1864.