Zaman Romania

Un nou raport din Suedia dezvăluie că lovitură de stat din 15 iulie din Turcia a fost organizată de Erdoğan

Tentativa de lovitură de stat de anul trecut, din Turcia, nu este altceva decât o minciună măsluită, orchestrată de președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și acoliţii săi  pentru a crea un pretext pentru a exercita o persecuție în masă a criticilor și oponenților printr-o stare de urgență perpetuă, a concluzionat un nou studiu detaliat al Centrului pentru Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) intitulat. http://stockholmcf.org/a-new-report-in-sweden-reveals-erdogan-orchestrated-july-15-coup-in-turkey/

Pe baza informațiilor disponibile, a acuzațiilor de lovitură de stat, a mărturiilor din procesele judiciare, a interviurilor private, a analizelor opiniilor experților militari și a altor dovezi colectate de investigatori, SCF este suficient de încrezător că această tentativă nici măcar nu se califică ca fiind o lovitură de stat în nici un sens de mobilizare militară, care a fost neobișnuit de limitată, limitată la  câteva orașe, gestionată prost, a sfidat practicile stabilite, tradiția, regulile de angajare și procedurile standard de operare din armata turcă.

„Aceasta a fost o continuare a unei serii de imposturi care au fost descoperite în ultimii ani sub conducerea autoritară a regimului Erdoğan și cu siguranță a fost cea mai sângeroasă”, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele SCF.

„Erdoğan pare să fi făcut apel la zvonuri despre lovituri de stat care au circulat pe scară largă în capitala turcă și a organizat un spectacol propriu pentru a deține controlul și pentru a-și pregăti persecutarea opoziţiei”, a adăugat el.

Judecând după rezultatele loviturii de stat, Erdoğan a câștigat mult timp asigurându-și președinția ” imperială”, consolidând câștigurile sale, înăbușind opoziția și chiar lansând o incursiune militară transfrontalieră în Siria, pentru care se măcina de prea mult timp. Nu e de mirare de ce a numit imediat tentativa ca fiind

„un dar de la Dumnezeu”.

Raportul a fost publicat inițial în limba turcă. SCF intenționează să lanseze în curând o ediție în limba engleză cu noi modificări și date actualizate.