Zaman Romania

Un nou conflict stă să izbucnească în Europa, între Turcia și Olanda. De la ce au pornit acuzele

Olanda a declarat miercuri că va contracara orice tentativă a Ankarei de a-şi extinde ‘braţul lung’ pe teritoriul său, după informaţiile potrivit cărora ambasada turcă a trimis în ţară o listă de cetăţeni olandezi de origine turcă presupuşi simpatizanţi ai clericului exilat Fethullah Gulen, acuzat de organizarea tentativei de puci din luna iulie, transmite Reuters.

Ministrul de externe olandez, Bert Koenders, l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Haga, Yusuf Acar, după ce cotidianul De Telegraaf l-a citat pe acesta recunoscând că a alcătuit o listă de ‘gulenişti’, scrie agerpres.ro.

yusuf acar

Ambasadorul Acar este şi preşedintele filialei din Olanda a Directoratului turc pentru afaceri religioase (Diyanet).

În Turcia, peste 100.000 de persoane au fost arestate, suspendate sau demise după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie, iar tensiunile s-au răspândit şi în interiorul comunităţii turco-olandeze, care numără în jur de 500.000 de persoane, unii presupuşi simpatizanţi gulenişti primind ameninţări cu moartea.

‘Vom cere clarificări’ a declarat ministrul olandez, calificând informaţia din De Telegraaf ca ‘îngrijorătoare’.

‘În plus, vom discuta cu autorităţile turce şi cu organizaţia Diyanet din Ankara. Aceasta face parte din politica noastră de a contesta pe lângă omologii noştri turci’ orice incident care implică ‘braţul lung”, a adăugat Koenders, într-un comunicat.

Yusuf Acar a declarat pentru De Telegraaf că a alcătuit respectiva listă din surse publice în calitate de diplomat al ambasadei, nu ca responsabil al Diyanet.

Potrivit lui Koenders, ‘dacă este adevărat, înseamnă că această combinaţie de statut diplomatic cu preşedinţia Diyanet este problematică’.