Zaman Romania

Un deputat al lui Erdoğan consideră Ierusalimul următoarea țintă după Hagia Sophia

Numan Kurtulmuș, vicepreședinte al partidului de guvernare al Justiției și Dezvoltării (AKP), a declarat că Ierusalimul ar trebui să fie următoarea responsabilitate a Turciei după Hagia Sophia, relatează cotidianul Karar. .

Kurtulmuș, în cadrul unei conferințe video organizate de Fundația Önder, cea mai veche asociație de absolvenți a școlilor religioase de imam-hatip din Turcia despre noua perspectivă asupra Ierusalimului.

„Acum avem în fața noastră Al Quds Sharif [Ierusalim], moștenirea califului Umar [Umar ibn al-Khattab, al doilea calif al islamului], Saladin Ayyubid [fondatorul dinastiei Ayyubid care a capturat Ierusalimul în 1187 de la creștini Cruciați] și sultanul Selim the Grim [sultanul otoman care a transferat califatul în dinastia otomană în 1517], iar acesta trebuie să rămână într-un colț al minții noastre ”, a afirmat  vicepreședintele.

Mau mult, președintele Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că „învierea lui Hagia Sophia anunță eliberarea Moscheii al-Aqsa.

Moscheea al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt sit din Islam, este un punct esențial în conflictul israeliano-palestinian. Președintele turc invocă adesea Moscheea al-Aqsa din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Răspunsul Turcie la îndemnul SUA

În urma deciziei Consiliului de Stat cu privire la statutul Hagia Sophia, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a spus într-o declarație că Statele Unite „îndeamnă guvernul Turciei să continue să mențină Hagia Sophia ca muzeu, ca un exemplu al angajamentului său de a respecta tradițiile de credință și istoria diversă care au contribuit la Republica Turcia și de a se asigura că rămâne accesibilă tuturor. ”

Vicepreședintele AKP, Kurtulmuș, i-a răspuns lui Pompeo, spunând că „[el] este singura autoritate de decizie cu privire la statutul Hagia Sophia, o chestiune a suveranității naționale a Turciei și care aparține doar Turciei. Nu avem nevoie de apelul sau recomandarea nimănui cu privire la treburile noastre. „