Zaman Romania

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Williams Hicks, un artist din Brooklyn a intentat un proces împotriva lui Gökçe, 12 aprilie.

Potrivit procesului, Hicks și un alt artist pe nume Joseph Iurato au fost însărcinați în 2017 să proiecteze o pictură murală a bucătarului-șef turc în poziția sa iconică, pentru a fi afișată în restaurantul său din Miami al steakhouse-ului.

După comisioanele plătite inițial, Hicks spune în proces că Gökçe a avut copii neautorizate ale picturilor murale realizate pentru restaurante din Turcia, Grecia și Emiratele Arabe Unite fără a-l compensa pentru utilizarea în continuare a designului său protejat prin drepturi de autor.

Conform artistului, bucatarul turc ar fi  pus  imaginea și  pe meniuri, pe pungi de take-away, chiar și pe șervețele umede.

Hicks i-a trimis o scrisoare către Gökçe în aprilie 2020 prin care îi cerea să înceteze imediat orice utilizare ulterioară a operei de artă, dar bucătarul de renume internațional nu a respectat această cerere.