Zaman Romania

Turcia:Răniţi în explozia din orașul Van

Cel puțin 48 persoane au fost rănite în urma exploziei unei mașini capcană luni dimineață în orașul Van, din sud-estul Turciei, regiune majoritar kurdă, în apropiere de sediul local al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, la putere), a informat CNN Turk, citând surse din cadrul poliției, relatează DPA. Imaginile difuzate de CNN Turk arătau o clădire grav avariată în care se află sediul local al AKP. Doi dintre răniți au fost identificați ca fiind ofițeri de poliție.

Această explozie intervine la o zi după demiterea a 28 de primari, suspectați că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara și aliații săi occidentali drept o „organizație teroristă”, relatează Reuters. Atacul a survenit în centrul aglomerat al orașului Van, a precizat un membru al Partidului Justiției și Dezvoltării, Besir Atalay, afirmând că îi bănuiește de comiterea atacului pe rebelii kurzi ai PKK, notează AFP.

Explozia intervine la o zi după demiterea a 28 de primari, suspectați că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)

Pentru moment, atacul nu a fost revendicat, însă PKK — care vizează în principal forțe de securitate turce — este activă în regiune, relatează DPA. Rebelii PKK și armata turcă au întrerupt în urmă cu un an o fragilă încetare a focului și au reluat ostilitățile declanșate în 1984.

Ankara a lansat la 24 august o ambițioasă ofensivă în nordul Siriei pentru a-i alunga pe jihadiștii grupării Statul Islamic de la frontieră, precum și împotriva rebelilor kurzi din PKK și YPG (Unitățile de apărare ale poporului kurd).