Zaman Romania

Turcia:Concediat prin decret, nu poate reveni la locul de muncă deși fusese achitat

Un cetățean turc nu s-a putut întoarce la locul de muncă după ce fusese  concediat prin decretul dat  de  guvern pentru presupuse legături cu mișcarea Gulen, cu toate că  a fost achitat, a raporat Bold Medya.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, Fatih Murat Coșkun a fost concediat prin decretul de lege cu numărul 675, din postul de operator de pregătire și control al datelor de la Autoritatea religioasa din Turcia (Diyanet). Un imam a făcut un denunț împotriva lui Coșkun pe motiv că ar face parte din Mișcarea Gulen. Bărbatul a fost arestat și a petrecut opt luni și 20 de zile în închisoare.

Coșkun a intentat un proces pentru că a fost închis pe nedrept, iar Curtea  Penală din provincia Aksaray l-a găsit nevinovat. Mai mult, instanța a decis că statul turc trebuie să-i plătească daune materiale în valoare de 20 mii 508 lire ( și daune morale în valoare 22 mii 500 lire turcești (6800 euro total). 

Deși Coșkun a fost achitat, Comisia Stării  de Urgență OHAL a respins cererea lui Coșkun de a reveni la locul său de muncă potrivit profesiei pe care o are.

Coșkun spune că a încercat  prin toate  metodele să revină la  profesia sa de dinainte, însă nu a reușit și  până la urmă, cu greu a găsit un loc de muncă:

„De doi ani lucrez în restaurant, am început de la spălatul vaselor, iar acum sunt bucătar. Sunt căsătorit, am un copil ,  urmează să vină și al doilea. Soția mea este asistentă și a fost concediată și ea, tot  prin decret. A lucrat în Ministerul Sănătății. Cazul ei este încă la Comisia de urgență” a povestit bărbatul.