Zaman Romania

Turcia: Un profesor din mediul academic susține că adepții Mișcării Gülen ar trebui trimiși în lagărele de reabilitare

Un profesor de comunicații a declarat că adepții mișcării Gülen, acuzați de guvernul turc că ar fi condus o lovitură de stat eșuată în 2016, ar trebui trimiși în lagăre de reabilitare și supuși tratamentului psihologic, informează Turkish Minutes.

Comentariile controversate ale lui Muttalip Kutluk Özgüven  au apărut în timpul difuzării programului unui canal pro-guvernare, Akit TV, unde acesta s-a  plâns că lupta  împotriva mișcării Gülen nu se desfășoară adecvat.

„Această luptă nu se poate derula doar cu măsuri de aplicare a legii. Trebuie să instituim tabere de reabilitare. Trebuie să luăm membrii care au fost implicați în crimă în aceste tabere și să li se  acorde tratament psihologic ”, a susținut Özgüven.

Profesorul  a adăugat că acești oameni au profitat mai devreme de beneficiile oferite de statul turc, cum ar fi educația, deci trebuie să servească statul.

„Corpurile lor nu le aparțin. Trebuie să servească interesele Turciei. Deci nu pot accepta ca acești oameni să fie împotriva statului. Nu am folosit metode psihologice asupra lor „,a declarat profesorul.

Acuzat de concepții hitleriste

Özgüven a fost acuzat că pledează pentru ideile utilizării tehnicilor din epoca hitleristă împotriva  adepților  mișcării Gülen.Aceștia  au fost supuși presiunii guvernamentale în maniere fără fără precedent, în ultimii câțiva ani.

Nu este prima dată când Özgüven a șocat prin afirmațiile sale. În mai, bărbatul a susținut  în cadrul unui alt program de pe Akit TV că „între 13 și 17 ani este momentul ideal pentru ca o fată să nască. O persoană la această vârstă este o super femeie. ”

Comentariile lui Özgüven au condus la un val de critci, mulți acuzându-l că promovează abuzuri asupra copiilor și sarcinii adolescentelor  într-o țară în care astfel de incidente sunt deja comune.

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen pentru puciul eșuat  din 15 iulie 2016 și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă cu tărie implicarea în tentativa de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Cu toate acestea, guvernul turc a lansat o campani de represiune masivă asupra adepților mișcării, în urma căreia peste 600.000 de persoane au fost cercetate pe acuzații de terorism și peste 150.000 au fost condencediați prin decrete guvernamnetale.