Zaman Romania

Turcia: Un profesor a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca

Un profesor concediat prin decret de stat a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca, din cauza pașaportului confiscat, a informat Gazete Duvar.

Profesorul concediat prin decret după lovitura de stat eșuată pe motiv că ar fi folosit aplicația Bylock, urmând să fie achitat după ce a dovedit că telefonul era defapt al unei rude. 

Cu toate acestea, pașaportul său este confiscat, ceea, ce îl împiedice să meargă la Hajj, pelerinajul islamic la Mecca.

După achitare, profesorul a depus o solicitate pentru pașaport în 2019, dar nu a primit niciun răspuns.

Profesorul R.Y.  a transmis oficialilor de la Direcția Cultelor că trebuie să plătească pentru călătoria sa din Hajj până la 7 februarie și că își va primi banii înapoi dacă pașaportul nu va îi va parveni  până în  luna martie. 

„Am absolvit un liceu religios. Sunt o persoană conservatoare. Este dureros faptul că un guvern care se numește conservator ar împiedica pe cineva să se roage. Acesta este un partid pe care l-am votat în trecut pentru că sunt conservator, dar s-a schimbat”, a declarat profesorul.

Bylock a fost o aplicație pe care guvernul turc o consideră ca ar fi fost folosită de  adepții clericului islamic Fethullah Gülen, care ar fi comunicat între ei în secret  pentru a complota lovitura de stat eșuată de pe 15 iulie 2016.

 Aproximativ 150.000 de cetățeni turci nu au acces la drepturile fundamentale. Numerele de securitate socială ale acestora sunt marcate cu anumite elemente numerice  de identificare, astfel încât  toți angajatorii și instituțiile să fie la curent cu  faptul că sunt înregistrați pe lista neagră a guvernului.

Acestora le este interzisă angajarea în funcții publice, nu le este permis să aibă un pașaport, băncile nu le acordă împrumuturi, iar în unele cazuri nici măcar nu li se permite să deschidă un cont bancar.