Un brutar turc din provincia estică Erzurum, din Turcia a creat baclavale purpurii pentru diabetici, relatează Daily Sabah.
Selami Atiș, bucătar în vârstă de 28 de ani, a reinventat rețeta pentru baclavale care conține varză roșie, zmeură, smochine și alte ingrediente purpurii pentru a face aluatul. Între straturi a adăugat smântână și alune, iar în loc de siropul clasic pe bază de zahăr, sunt folosite sucuri de fructe.
„Am fost învățați de maeștrii din (sud-estul) Gaziantep și Kahramanmaraș”, a povestit Atiș, care face baclavale de la 16 ani.
Atiș a povestit că inspirația i-a venit de la pâinea mov făcută în provincia estică Malatya.
„Pâinea respectivă este special făcută pentru persoanele cu diabet. Baclavaua a fost aprobată și de Ministerul Sănătății pentru diabetici” a povestit bucătarul.
Rețeta a devenit rapid faimoasă și are comenzi din întreaga țară, iar brutarul face 120-130 de tăvi pe zi.