Un articol controversat din proiectul de lege care permite eutanasierea câinilor fără stăpân a fost aprobat de o subcomisie a parlamentului turc, dar modificările introduse pentru a restrânge condițiile pentru eutanasie nu au satisfăcut opoziția și activiștii pentru drepturile omului, conform Turkish Minutes.
Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.
Câinii agresivi sau bolnavi incurabil ar fi eutanasiați, conform versiunii anterioare a proiectului de lege. Criticii au susținut că această abordare este inumană și inutilă, pledând în schimb pentru o campanie de sterilizare în masă.
Cuvântul „eutanasie” a fost eliminat
Subcomisia a aprobat până acum primele șapte articole ale proiectului de lege, inclusiv controversatul articol al cincilea de luni seară, în care cuvântul „eutanasie” a fost eliminat din text și înlocuit cu o trimitere la Legea Serviciilor Veterinare, care stabilește condițiile pentru eutanasie.
Excluderea cuvântului „eutanasie” din text a fost interpretată ca o încercare de a reduce criticile publice, deși există o referire indirectă la acesta prin Legea cu privire la serviciile veterinare, care de fapt interzice eutanasie, dar stabilește condiții stricte pentru ca practica să fie implementată.
Activiștii furioși
Proiectul de lege, care permitea inițial municipalităților locale să eutanasieze toți câinii care reprezintă o amenințare pentru „siguranța publică”, acum permite eutanasierea câinilor care suferă de o boală incurabilă, atunci când prevenirea sau eradicarea unei boli animale care prezintă un pericol pentru viața umană este în discuție, atunci când comportamentul lor prezintă un risc pentru viața umană și animală sau când comportamentul lor negativ nu poate fi controlat.
Schimbările au venit după ce definiția largă a „amenințării la adresa siguranței publice” a generat acuzații din partea activiștilor pentru drepturile animalelor și a politicienilor din opoziție, care au susținut că municipalitățile locale ar putea căuta o soluție rapidă, optând pentru sacrificarea în masă a câinilor în jurisdicțiile lor.
Versiunea revizuită a proiectului de lege este încă problematică Fatma Biltekin, unul dintre fondatorii Comitetului de Monitorizare a Drepturilor Animalelor (HAKİM), a declarat pentru site-ul de știri Artı Gerçek că eliminarea cuvântului „eutanasie” din articolul al cincilea al proiectului de lege nu înseamnă că animalele fără stăpân nu vor fi eutanasiate.
Biltekin a spus că ambiguitatea termenului „comportament negativ” din articolul al cincilea este îngrijorătoare într-o țară în care unele municipalități definesc alergarea, lătratul sau doar dimensiunea animalului fără stăpân ca un semn de agresiune.
„Cea mai problematică parte a acestui articol este că se referă la Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie. Potrivit convenției, animalele pot fi ucise fără nicio justificare dacă se decide că populația [lor] este o problemă”, a mai spus Biltekin.
4 milione de animale fără străpân
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că aproximativ 4 milioane de animale fără stăpân rătăcesc pe străzile și zonele rurale ale Turciei. În timp ce mulți dintre ei sunt docili, un număr tot mai mare de câini sunt văzuți hoinărind în haite, iar numeroși oameni au fost atacați. Propunerea revizuită obligă municipalitățile să scoată câinii fără stăpân de pe străzi și să-i pună în adăposturi unde vor fi sterilizați.
De asemenea, municipalitățile ar trebui să construiască adăposturi pentru câini sau să îmbunătățească condițiile în adăposturile existente până în 2028.
Un sondaj recent realizat de MetroPOLL Research a arătat că aproape 79% din populație susține punerea animalelor fără stăpân în adăposturi, mai degrabă decât eutanasia lor, 95% fiind împotriva eutanasierii în masă a animalelor fără stăpân.
Legislația actuală prevede ca municipalitățile să sterilizeze și să vaccineze câinii străzii și să îi returneze în locațiile inițiale după tratament.