Zaman Romania

Turcia se confruntă cu criza valutară. Lira a scăzut la nivel record

Turcia se confruntă cu o criză valutară, după ce lira a scăzut, marți, la un nivel scăzut, informează New York Times.

Banca centrală turcă a reușit să mențină rata lirei față de dolar relativ constantă în jurul valorii de 6,85, începând cu jumătatea lunii iunie, după ce a atins un nivel record de 7.269 la  începutul lunii mai, însă, marți a scăzut la 6.945.

Analiștii susțin că scăderea drastică a lirei a fost probabil cauzată de faptul că banca centrală a rămas fără rezerve pentru a cumpăra lira și a susține valoarea sa.

„Cred că a fost doar vânzarea de lire în curs de desfășurare și, din anumite motive, cineva de la băncile de stat a făcut un pas înapoi creând o penurie temporară de schimb valutar. Asta a înrăutățit tensiunile în curs de desfășurare a pieței de schimb valutar ”, a declarat Timothy Ash, strategul principal al piețelor emergente la Bluebay Asset Management.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să combată efectele economice ale pandemiei prin încurajarea băncilor pentru creșterea creditelor și a menține rata dobânzii sub rata inflației.

Aceste politici au alimentat temerile unei bule de credit, determinând investitorii să vândă activele turcești, reducând, astfel, valoarea lirei față de alte monede.