Zaman Romania

Turcia restaurează o mănăstire veche de 1.600 de ani

Turcia a finalizat prima fază de restaurare a unei mănăstiri vechi de 1.600 de ani din sud-estul țării, relatează Daily Sabah.

Sinan Așçı, primarul districtului Beșiri a declarat că procesul de restaurare a mănăstirii Mor Kuryakos situată în districtul Beșiri, din sud-estul provinciei Batman a început în urmă cu 9 luni, urmând să intre în următoarele două etape.

Așçı a adăugat că mănăstirea, împreună cu orașul antic Hasankeyf, va fi o atracție turistică importantă, deoarece în această regiune oameni de diferite credințe trăiesc în armonie de secole.

„Mănăstirea este centrul de credință al creștinilor sirieni și chiar în spatele ei avem o moschee, care ne arată cum se dezvoltă toleranța”, a explicat primarul.

Mănăstirea istorică își trage originea din timpul  creștinilor  sirieni din secolul al V-lea și are două etaje pe o suprafață cuprinsă în 2.500 de metri pătrați (8.202 de metri pătrați).  În prima fază a restaurării au fost cheltuiți aproximativ 1,5 milioane TL (aproape 215.000 USD), care acoperă intrarea mănăstirii, întreaga fațadă sudică, o cameră de mormânt și fațada sa estică, precum și toate camerele de la etajul doi.

În ultimii ani, guvernul turc a intensificat eforturile pentru restaurarea și deschiderea bisericilor și a sinagogilor, inclusiv multe lăcașuri de cult care și-au închis ușile de mai bine de un secol.