Zaman Romania

Turcia: Proces împotriva unui doctor pentru că a acuzat un pacient Alevi că este terorist

Un proces a fost deschis împortriva unui doctor care a acuzat un pacient din comunitatea  alevi că este terorist, a transmis Bianet.org.

Doctorul de la Școala Medicală a Universității İstanbul a fost acuzat de „incitarea publicului la dușmănie și la ură”, după ce a făcut remarci rasiste referitor la un pacient care face parte din comunitatea alevi.

Pacientul İbrahim Kartal a scris în plângerea penală că doctorul l-a insultat și a descris  în detaliu întâmplarea. 

„După ce m-a examinat, doctorul A.Ș.D. s-a așezat la  biroul său. M-a întrebat de unde sunt. I-am spus că sunt din Sivas. El m-a întrebat <<Ești un Alevi?>>Am spus<<Da>>. Când am spus-o, a început să rostească observații pline de calomnii și insulte la care nu se putea aștepta nimeni, din partea unui cadru medical”, a declarat pacientul.

„Alevis au dansatorii din buric. Ei beau vin, acestea sunt case de răzvrătire. Ce fel de religie este asta? Toți sunt teroriști. Alevis și Kurzii sunt [membri] ai DHKP-C și PKK. Toți Alevișii sunt teroriști”, i-ar fi spus medicul. 

Medicul va fi judecat pentru „incitarea publicului la dușmănie și ură”, conform articolului 216/1 din Codul Penal al Turciei (TCK). Prima audiere va avea loc la Curtea Penală din İstanbul, pe 3 martie 2020.