Zaman Romania

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Un reprezentant al mediului academic  susține că prețurile la alimentele de bază a crescut cu 33% în ultimul an, relatează Duvar English

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

Gündoğdu a publicat marți chitanțele pentru cumpărături, pe Twitter. Costul celor zece produse a crescut la 113,6 lire luna aceasta de la 85,55 lire în ianuarie anul trecut.

„M-am simțit rău când am cumpărat aceste lucruri. Sunt 8 milioane de persoane cu salariul minim, 13 milioane sunt pensionari și 7 milioane sunt șomeri”, afirmă Gündoğdu.

Inflația prețurilor de consum din Turcia s-a accelerat la 14,6 la sută în decembrie față de 14 la sută în luna precedentă, conform Institutul turc de statistică. 

Lira turcească a scăzut față de dolar în ultimul an, pe măsură ce mulți turci au cumpărat valută străină pentru a-și proteja economiile. 

Banca centrală și-a majorat rata dobânzii de referință la 17%, de la 8,25% în septembrie, pentru a ajuta la reducerea creșterilor prețurilor și pentru a stabiliza lira. Mai mult, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut turcilor să-și schimbe dolarii și euro în lire.