Zaman Romania

Turcia: Petiție împotriva forajului puțurilor care ar putea distruge o plajă populară

Guvernul turc a permis forarea a șase puțuri geotermale în jurul uneia dintre cele mai populare plaje din Turcia, Ölüdeniz, care este și o zonă protejată, informează Gazete Duvar.

Omul de afaceri, Abdulvahap Çelik a fost autorizat pentru construirea a două fântâni lângă plajă (  fiecare din acestea  de aproximativ zece hectare) și în apropiere de Kayaköy, un sat grecesc abandonat, care este un sit arheologic natural.

Fethiye Ecologic Life Association, o organizație non-guvernamentală, alături de localnici, au pornit o petiție pe change.org pentru a împiedica construcția. 

Asociația a menționat că forajul geotermic ar putea provoca eliberarea de substanțe chimice incluzând, arsenic, sulf, plumb și cianură.

„[Există] riscurile de prăbușire a terenurilor din cauza extragerii lichidului geotermic, a poluării intense a apei din descărcarea directă a substanțelor chimice și a distrugerii solului, copacilor, produselor agricole, lacurilor și pârâurilor, care agravează, de asemenea, încălzirea globală”, au explicat reprezentații asociației.

Prin declarația oficială,  asociația a solicitat ministerelor de silvicultură și urbanizare să protesteze împotriva forării puțurilor.