Parlamentul European a condamnat joi deteriorarea statului de drept în Turcia şi a cerut să se pună capăt stării de urgenţă instituite în această ţară, denunţând-o drept un pretext pentru arestări arbitrare ale unor opozanţi şi jurnalişti, relatează AFP.
Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat prin vot deschis o rezoluţie prin care îşi exprimă ‘via îngrijorare faţă de deteriorarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale şi a statului de drept în Turcia’.
Rezoluţia mai afirmă că starea de urgenţă instituită după puciul eşuat din iulie 2016 ‘este în prezent utilizată pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi şi merge dincolo de măsuri legitime de luptă împotriva ameninţărilor pentru securitatea naţională’.
‘Tentativa de lovitură de stat eşuată serveşte drept pretext pentru a pune căluş opoziţiei legitime şi paşnice şi pentru a împiedica presa şi societatea civilă (…) să-şi exercite în mod paşnic libertatea de exprimare’, se spune în rezoluţie.
Marţi, tot în Parlamentul European, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a denunţat de asemenea prelungirea stării de urgenţă în Turcia, apreciind că ‘tendinţa negativă în privinţa situaţiei drepturilor omului în ţară nu s-a inversat’.
Totodată, eurodeputaţii au condamnat recentele arestări ale unor opozanţi faţă de intervenţia militară turcă în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, declarându-şi de asemenea ‘via preocupare faţă de consecinţele umanitare’ ale ofensivei şi avertizând în ce priveşte ‘continuarea unor acţiuni disproporţionate’.
Liderii Uniunii Europene se vor întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pe 26 martie la Varna, în Bulgaria, pentru a face bilanţul relaţiilor între blocul comunitar şi Ankara. (AGERPRES)