Zaman Romania

Turcia îl comemorează pe Atatürk și sărbătorește Ziua Tineretului și a Sportului

Turcia îl comemorează, azi, pe Atatürk și  serbează Ziua Tineretului și a Sportului, care marchează începutul războiului de independență al țării și apariția Turciei moderne, relatează Hurriyet Daily News.

19 mai marchează ziua în care Mustafa Kemal Atatürk a ajuns în provincia Samsun, de la malul Mării Neagre pentru a porni războiul care a transformat Imperiul Otoman în Turcia modernă patru ani mai târziu.

Atatürk a dedicat 19 mai tinerilor națiunii turce drept Ziua Tineretului și a Sportului, o sărbătoare națională care îi vede pe tineri să organizeze activități sportive și culturale și ceremonii oficiale organizate în toată țara.

Cu toate acestea, sărbătorile tradiționale din acest an sunt înlocuite cu cele desfășurate de acasă din cauza focarului COVID-19. 

De exemplu, sportivii naționali vor cânta imnul național al Turciei, la 19:19.

De asemenea, Turkish Airlines va efectua un zbor istoric de la Istanbul la Samsun, unde a început lupta națională. Turkish Airlines a oferit bilete pentru cei care doresc să urce la bordul „TK1919”, unde s-au înscris peste 2,5 milioane.