Zaman Romania

Turcia: După ce a fost eliberat, Ahmet Sert a spus adevărul despre torturile şi persecuţiile pe care le-a îndurat în închisoare

Ahmet Sert a fost reținut timp de 15 luni, sub acuzația că este ,,membru al grupării teroriste”. În acest timp el a fost transferat în trei penitenciare. Când a compărut în faţa celei de a treia instanţe, la 16 Noiembrie a fost eliberat. Sert a povestit ziarului ,,Evrensel” persecuțiile îndurate în penitenciar.

Ahmet Sert a fost arestat pe data de 16 August în provincia Eskișehir. După două luni, el a fost transferat la Penitenciarul din provincial Iskenderun. Sert a relatat astfel cele trăite de el în acest penitenciar: ,,Când am ajuns acolo,la început, stăteam 21 de persoane în două camere. Gardienii ne padmonestau: ,,Mergeți formând un singur rând pe coridor. Nu vorbiți unul cu celălaltul.” Noaptea, la ore târzii, începeau percheziţiile şi ne răscoleau patul, ne împrăștiau cărțile. Alimentele pe care le cumpăram cu banii noștri de la cantină, erau confiscate de către gardieni sub pretextul că ,,ce este în plus nu este permis “. Gardienii țineau mereu ușile deschise pentru a ne supraveghea non stop. Iar când vroiam să dormim veneau să închidă și să deschidă ușile, pentru a nu ne lăsa să dormim.”

La robinete, un lichid imund

Sert povesteşte cum apa care curgea de la robinete era plină de mizerie încât nu se putea bea în nici un caz.. Iar cine bea apă de la robinet se îmbolnăvea. ,, Apă caldă ne dădeau de două ori pe săptămână, iar pe timp de iarnă numai o zi. În ultima perioadă, vreme de o lună de zile nu ne-au dat apă caldă deloc. Nu ne duceau la infirmerie. Chiar dacă aveam probleme cu mijlocul, nu m-au lăsat să merg la infirmerie. Unii din prieteni s-au îmbolnăvit, au slăbit foarte mult.”

Aici este Tarsus, locul acesta nu seamănă cu nimic altceva

Pe data de 13 Noiembrie, Ahmet Sert împreună cu încă șapte deținuți, au fost transferați la Penitenciarul Tarsus (provincia Tarsus).

Nici acolo nu s-au terminat persecuțiile. Sert a povestit în continuare cele trăite şi îndurate : ,, În prima zi când am ajuns la Penitenciarul din Tarsus, au vrut să ne dezbrace complet pentru a ne controla, dar noi nu am acceptat. Ne-au băgat într-o cameră care nu era supravegheată video, ne-au dezbrăcat și au început să ne bată. Când le spuneam că ce fac ei nu este legitim, ei ne răspundeau: ,,Ba da, tot ce facem noi acum este legitim”. După care ne-au băgat într-o cameră. Eram pe jos, s-a făcut prezența. Pentru șapte deținuți câţi eram, au venit 40 de gardieni pentru a ne ridica

și număra. Într-o manieră amenințătoare ne-au spus: ,,Aici este Tarsus și este locul statului. Locul ăsta nu seamăna cu nicăieri. Faceți absolut tot ce vi se zice” . După care la intrarea în camere au adăugat : , Dacă nu executați tot ce vi se zice vă aruncăm în celule de câte o persoană.” După care ne-au dus în camere diferite. La eliberare, o persoană despre care se presupunea că ar fi directorul penitenciarului a amenințat astfel: ,,Te-ai deșteptat? De acum încolo vei mai ajuta PKK-ul”.