Zaman Romania

Turcia: Costul cumpărării unei case a crescut drastic

Costul cumpărării unei noi case în Turcia prin intermediul unei ipoteci a crescut drastic în ultimele săptămâni, după ce banca centrală a înăsprit politica monetară pentru a preveni repetarea unei crize valutare în 2018, relatează Duvar English.

Costul unei ipoteci de 500.000 de lire (64.350 dolari) pe 10 ani în Turcia a crescut la aproximativ 1,5 % până la 20% anual, potrivit datelor furnizate de site-ul de comparație a împrumuturilor hangikredi.com. 

Aceasta ar echivala cu rambursarea capitalului și a dobânzilor în valoare totală de peste 1,1 milioane de lire pe parcursul a 10 ani.

Ratele lunare ale dobânzii la creditele ipotecare erau situate la sub 1 la sută la începutul acestei veri, întrucât guvernul a încercat să creeze o creștere a împrumuturilor de la băncile administrate de stat și a presat alți creditori să ofere același lucru.

Vânzările de case au scăzut

Vânzările de case din Turcia au scăzut pentru a treia lună consecutivă în octombrie, scăzând cu 16% anual, până la 119.574 de unități, a declarat Institutul Turc de Statistică, pe 16 noiembrie. De asemenea, numărul de case vândute prin ipoteci a scăzut cu 49%. Vânzările lunare de locuințe au scăzut cu 48 la sută.

Industria construcțiilor din Turcia a condus creșterea economică în ultimul deceniu. Cu toate acestea, sectorul a intrat într-o criză în 2018, după ce lira a scăzut la un nivel record față de dolar. Diapozitivul monedei a forțat banca centrală să tripleze ratele dobânzii la 24% în același an.

După o recuperare a lirei la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, banca centrală a început să reducă ratele dobânzilor pentru a ajuta guvernul să stimuleze o revigorare economică. Acestea se situaseră la 8,25% în luna august a acestui an.