Zaman Romania

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale


Înaltul Comitet Electoral (YKS) din Turcia a hotărât împotriva cernelii electorale, care are ca scop prevenirea votului dublu în alegeri, conform Gazete Duvar.

Consiliul a argumentat că adoptarea unei astfel de măsuri de securitate electorală necesită un aranjament juridic.

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Deși YSK susține că o persoană poate exprima un singur vot datorită sistemului bazat pe codul numeric personal, partidele de opoziție sunt în favoarea revenirii la practica cernelii electorale.

În 2022, principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) a înaintat o propunere pentru revenirea practicii la alegeri, dar propunerea a fost respinsă de voturile coaliției de guvernământ Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și Partidul Mișcării Naționaliste.

Pentru a preveni votul multiplu, unele țări folosesc cerneală electorală: după ce votează, alegătorilor li se aplică pe degete un tuș cu nitrat de argint ce nu poate fi înlăturat timp de câteva zile.