Zaman Romania

Turcia: Colapsul statului de drept și al drepturilor omului

Fundația pentru Drepturile Omului, cu sediul la Oslo, a publicat un nou raport privind colapsul statului de drept și al drepturilor omului din Turcia. De asemenea, raportul subliniază ineficiența căilor de atac interne și eșecul răspunsului CEDO.

Raportul oferă informații privind legile și practicile adoptate începând cu iulie 2016, care au contribuit la eradicarea independenței judiciare, a statului de drept și a drepturilor omului în Turcia. Mai mult decât atât, raportul evidențiază cazurile concrete care ilustrează acest declin.

Fundația recomandă ca CEDO să recunoască oficial că sistemul judiciar turc nu oferă căi de atac interne efective. Comitetul recomandă ca CEDO să adopte procedura „hotărârii pilot” pentru a face față multelor cazuri aduse în fața sa. De la tentativa de lovitură de stat, CEDO a primit peste 33.000 de cereri din partea cetățenilor turci.

Din păcate, majoritatea au fost respinse pe baza faptului că solicitanții nu au reușit încă să epuizeze căile de atac interne, în ciuda faptului că nu există o cale de atac eficientă în sistemul judiciar turc.

Sistemul judiciar turc este sub control și este extrem de dificil pentru judecători să se pronunțe în favoarea „dușmanilor” guvernului, pentru că se tem de consecințele acestei acțiuni.

Statul turc acordă în mod efectiv imunitate funcționarilor care acționează pentru a-i prinde în laț pe presupușii güleniști sau pe alți oponenți ai guvernului din societatea turcă.

Criminalizarea retroactivă a membrilor rețelei Güleniste și a legăturilor  acestora cu evenimentele din 15 iulie 2016, a încălcat principiile fundamentale ale justiției penale privind „legalitatea” și „non-retroactivitatea”.

Comisia de anchetă a guvernului turc este departe de a îndeplini criteriile stabilite de Comisia de la Veneția: să fie independentă, imparțială și să dețină puteri suficiente pentru a restabili forma inițială a guvernului.


Puteți consulta raportul organizaței aici: