Turcia a urcat opt locuri în raportul Fericirii Mondiale 2024, aflându-se pe locul 98, conform presei turcești.
Turcia s-a clasat pe locul 98 din 143 de țări, oamenii în vârstă ai fiind mai fericiți decât generația tânără.
În 2019, Turcia a fost pe locul 79, pe locul 93 în 2020, pe locul 104 în 2021, pe locul 112 în 2022 și pe locul 106 în 2023.
Populația mai tânără a Turciei este mai puțin fericită în comparație cu bătrânii lor. Țara se află pe locul 101 pentru cei sub 30 de ani, în timp ce peste persoanele de 60 de ani, țara se află pe locul al 92-a.
Cea mai fericită țară
Potrivit raportului, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, pentru al șaptelea an la rând, urmată de Danemarca, Islanda și Suedia, în timp ce Afganistanul distrus de război se află la capătul listei la nr. 143, Libanul fiind cu un rang mai sus.
Pe ce loc este România
România, care în acest raport se situează pe locul 32, este în scădere cu 8 locuri faţă de raportul precedent, când ocupa locul 24.
Despre raportul Fericirii Mondiale
Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.
Raportul examinează, de asemenea, variația pe grupe de vârstă, arătând că există diferențe considerabile în evaluarea fericirii între tinerii și cei mai în vârstă din diferite țări, contraste deosebit de puternice fiind observate în anumite regiuni.
Persoanele în vârstă din America de Nord au scoruri de satisfacție semnificativ mai mari decât colegii lor mai tineri. În Europa Centrală și de Est, pe de altă parte, tinerii sunt mult mai fericiți decât persoanele în vârstă, inversând diviziunea generațională observată în America de Nord.
Un exemplu al acestor diferențe este Lituania, care se află pe primul loc pentru cei sub 30 de ani, dar cade pe locul 44 pentru grupa peste 60 de ani.
Clasifică țările în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții pe parcursul celor trei ani precedenți, în acest caz, din 2021 până în 2023.
Raportul enumeră veniturile, sănătatea, a avea pe cineva pe care să se bazeze, a avea un sentiment de libertate de a lua decizii cheie în viață, generozitatea și absența corupției ca parametri care joacă un rol important în susținerea evaluărilor de viață.