Zaman Romania

Turcia a eliberat prima universitară închisă în urma semnării unei declarații de pace

Profesoara Zubeyde Fusun Ustel (din universitățile numite în Turcia ”Academii pentru Pace”) a fost eliberată din închisoare după ce a fost condamnată la 15 luni în arest pentru că a semnat o declarații comună de pace din Turcia, în 2016.

„Ceea ce mi s-a întâmplat încalcă drepturile omului. Pentru toți, procesul a fost epuizant din cauza problemelor regimului de executare din Turcia. Chiar acum, pot spune că executarea [sentinței] a fost suspendată. Suntem foarte fericiți „, a spus Sennur Baybuga, avocatul lui Ustel. Avocatul declară că hotărârea a fost luată înainte ca Ustel să fie transferată într-o altă închisoare, dar judecarea a fost împiedicată mai întâi de o obiecție din partea procurorului și mai târziu de verdictele instanței.

Eliberarea profesoarei s-a petrecut înainte de reuniunea Curții Constituționale din Turcia (AYM) pentru a examina 10 recursuri academice, inclusiv cea a lui Ustel, programată pentru 26 iulie.

Curtea de Apel din Turcia a admis sentința pentru profesoară cu majoritate de voturi, în martie. Mai târziu, a fost plasată într-o închisoare din Eskisehir, devenind prima profesoară universitară care a fost închisă în urma declarației.

Petiția semnată a susținut cerințele prizonierilor kurzi pentru pace, exprimate printr-o grevă a foamei, denunțând operațiunile militare împotriva kurzilor și cerând încheierea pașnică a conflictului Turciei cu rebelii kurzi din sud-estul Turciei.

Un total de 1.128 de angajați din 90 de universități din Turcia, numite în Turcia cu termenul de ”Academii pentru Pace,” au devenit primul grup care a semnat petiția în 2012.