Zaman Romania

Turcia a adoptat o lege controversată privind barourile

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi. ( Doğukan Keskinkılıç - Anadolu Ajansı )

Turcia a adoptat o lege controversată, pe 11 iulie, privind modificarea structurii barourilor, relatează Duvar English.

Parlamentul turc a adoptat o lege cu 251 de voturi din 600, privind modificarea structurii asociațiilor de avocați, un mod prin care guvernul vrea să reducă la tăcere păreri contradictorii împotriva conducerii.

Legea permite crearea a două barouri în cele 81 de provincii din Turcia, în locul unuia care este permis înainte. Astfel, încă o asociație altenativă va fi înființată în orașele care au mai mult de  5.000 de membri.

De asemenea, legea încearcă să schimbe sistemul electoral al consiliului executiv al Barour Turcia Associations, astfel încât să se rupă puterea celor mai mari trei asociații, iar organizațiile provinciale să aibă mai multe de spus în agendele avocaților.

Astfel, fiecare asociație a barourilor din provincii va fi reprezentată de trei delegați și un președinte în Adunarea Generală a Uniunii Barourilor din Turcia.

Mii de avocați au protestat

Mii de avocați au protestat în Istanbul, Ankara și alte orașe împotriva planului, spunând că are drept scop reducerea la tăcere a unora dintre puținele instituții care încă vorbesc împotriva înregistrării guvernului privind statul de drept și drepturile omului.

Opozanții spun că va consolida micile baruri provinciale în detrimentul marilor asociații din principalele orașe.

Reacții din occident

Human Rights Watch și Comisia Internațională a Juriștilor a criticat decizia guvernului turc susținut că este o mișcare politică, dar diminuează puterea avocaților.

“Legislația pare calculată pentru a împărți profesia juridică pe linii politice și a diminua rolul celor mai mari asociații de avocatură în calitate de paznici pentru drepturile omului”, au declarat Human Rights Watch și Comisia Internațională a Juriștilor.