Zaman Romania

Turcia: 161 de jurnaliști au petrecut anul nou după grati

161 de jurnaliști au petrecut trecerea dintre ani în închisorile turcești, a informat platforma online Jailed Journos, citat de ipa.news.

Potrivit raportului, 89 de reporteri, editori și cronicari dintr-un total de 161 de membri de presă se află în prezent în spatele gratiilor din închisorile din  Turcia, iar peste 300 de jurnaliști au fost închiși și încă mulți alții sunt urmăriți după lovitura de stat eșuată din 2016.

Lista lansată luni, include numele, companiile și pozițiile fiecărui jurnalist, precum și data arestării și închisoarea în care sunt deținuți în prezent.

Platforma a subliniat că unii dintre jurnaliștii aflați în prezent în spatele gratiilor din Turcia au peste 60 de ani, adăugând că „guvernul vrea ca, într-un fel, să moară în închisoare”.

Mulți dintre jurnaliștii turci sunt judecați pentru acuzații  de ”terorism” invocându-se   publicarea  unor știri de către aceștia.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 de țări din Indexul Libertății Presei în anul 2019, al Reporterilor fără Frontiere. Mai mult, Turcia a fost descrisă drept „cel mai mare temnicier de jurnaliști” din lume, de către mai multe ONG-uri și organizații internaționale, inclusiv într-un raport recent privind libertatea presei publicat de Consiliul Europei.