Un incendiu continuă să ardă la nivelul -300 de metri al minei de cărbune din Amasra, pe coasta Turciei Mării Negre, după explozia de vineri seară, conform Ahval News.
Ministrul al Energiei, Fatih Dönmez, a anunțat, duminică, că mina va rămâne închisă până la stingerea completă a incendiului și finalizarea eforturilor de răcire.
Potrivit unui raport al site-ului de știri Duvar, epuizarea completă poate dura până la 12 luni.
Dönmez a anunțat, sâmbătă seara, că eforturile de salvare au fost încheiate. Eforturile actuale includ construirea unei bariere de beton pentru a permite reducerea concentrației de oxigen în interiorul minei și pentru a sufoca focul.
Experții se tem că bariera nu va fi suficient de rapidă pentru a sigila tunelurile înainte ca focul să ajungă la straturile de cărbune.
Inginerii Minieri nu au avut acces la documente
Camera Inginerilor Minieri a anunțat într-o conferință de presă că a solicitat înregistrări de la sistemul de monitorizare a gazelor din mină, dar li s-a interzis accesul.
„Ni s-a spus că este interzis să ne dea datele și că acestea vor fi partajate ulterior. Nu am putut obține planurile minelor sau sistemul de ventilație”, a declarat președintele Camerei Ayhan Yüksel reporterilor.
Potrivit lui Yüksel, inginerii experți au fost admiși în centrul de coordonare pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD) numai după ce liderul principal al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a sosit la fața locului.
„Atunci am putut obține câteva hărți și documente. Experții noștri vor inspecta sistemul de ventilație pentru probleme”, adaugă specialistul.
Proteste în 5 orașe
Între timp, tot duminică, minerii și alți muncitori au ieșit în stradă pentru a protesta în Adana, Antep, Ankara, Kayseri, Elazig, Eskisehir și Antalya.
„Spunem că acestea nu sunt accidente, ci crime”, a declarat președintele Partidului Laburist (EMEP), Sevil Araç, adăugând că Turcia a înregistrat aproximativ 2.000 de decese la locul de muncă în fiecare an.
Explozia, suspectată a fi fost cauzată de acumularea de gaz metan, a ucis 41 de mineri. Alți 11 mineri au fost internați în spital, în timp ce alți 58 au fost salvați. Se pare că în interior se aflau 110 mineri în momentul exploziei.
În ultimul deceniu, Turcia a cunoscut mai multe dezastre miniere majore, inclusiv în orașul Soma din Marea Egee în 2014, când 301 de mineri și-au pierdut viața într-o explozie majoră cauzată și de acumularea de gaz metan.