Un eveniment cu rezonanțe deosebite a avut loc la Zikhron Ya’akov, eveniment inițiat și organizat de ICR Tel Aviv. ”Toamnă românească” – o acțiune de mare anvergură și cu un succes de public de-a dreptul excepțional, a adunat mii și mii de oameni pe strada pietonală a orașului pentru a vedea și participa interactiv la momente de cultură românească.
Evenimentul de amploare a fost dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri moment care coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene. Evenimentele au fost organizate în aer liber, în zona pietonală a orașului turistic Zikhron Ya’akov, ale cărui baze au fost puse de evrei-pionieri veniți din România iar primăria orașului a dorit să valorifice această importantă moștenire istorică.
Zikhron Ya’akov e o localitate fondată în decembrie 1882 când o sută de coloniști din România, originari din Moinești s-au stabilit acolo, pe un teren stâncos și neprilenic, au înfruntat lipsurile și malaria. Organizatorul expediției era Moses Gaster iar în 1883 baronul Rotchild a devenit ”creierul organizator” al coloniei agricole, tot lui i se datorează modul de parcelare care este de inspirație franceză. În semn de amintire față de acei curajoși fondatori, iată că echipa ICR Tel Aviv ( împreună cu partenerii) a reușit organizarea unui adevărat regal de cultură românească de-a lungul străzii Ha Meyasdim, la care au participat atât oameni cu rădăcini românești cât și public venit din multe alte zone.Muzică și dans, ateliere pentru copii și reprezentari ale Teatrului Karov, păpuși confecționate de Andreea Meiu, proiecție de film și ateliere felurite care atrăgeau deopotrivă
copii și adulți, într-un program dens și atractiv la a cărei bună derulare s-au implicat cu multă dăruire Maria Minerva Roșca și Andreea Soare, referentele de specialitate ale Institutului. Peste 13 500 de participanți( după statisticile factorilor locali )s-au bucurat, au dansat și au celebrat românește.
A fost sărbătoare pentru spiritul românesc, pentru limba română, întru marcarea inspirată a unor momente istorice. A fost o sărbătoare a înfrățirii și comunicării.