Zaman Romania

TENSIUNE ECONOMICĂ ÎN CIPRU

Kudret Ozersay intitulat „ministru de externe”al Republicii Turce a Ciprului de Nord o entittate autoproclamată şi recunoscută ca stat doar de Turcia:”vom începe şi noi exploatarea şi forajele".

Ciprioții turci avertizează că vor efectua propriile foraje maritime de explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze, dacă ciprioții greci îşi continuă planurile în acest sens, informează Reuters. Vineri, Kudret Ozersay, ministru de externe al Republicii Turce a Ciprului de Nord (recunoscută ca stat doar de Turcia), a insistat: „Fie facem asta împreună – prin dialog, acord şi acţiune comună, fie lucrurile se opresc, fie noi (ciprioții turci) vom face același lucru, vom începe şi noi exploatarea şi forajele”.

Guvernul din partea greacă a Ciprului, recunoscut internațional, a acordat unor companii multinaționale licențe de explorare pentru petrol şi gaze în mai multe perimetre offshore. Dintre beneficiari, grupul italian Eni a renunţat luna trecută la forajele planificate, din cauza prezentei unor nave militare turce. O filială a ExxonMobil urmează să înceapă explorările anul acesta.

Insula Cipru este divizată din 1974, în urma unei lovituri de stat a ciprioţilor greci, care intenţionau unirea cu Grecia, acţiune urmată de ocuparea nordului ţării de către Turcia.

Turcia a amenințat că va împiedica acţiunile unilaterale ale ciprioţilor greci, dar Ciprul – stat membru al Uniunii Europene din 2004 – nu a indicat că ar fi dispus să renunţe la exploatarea resurselor naturale din zona economică maritimă. Autorităţile de la Bruxelles au cerut celor de la Ankara să evite ameninţările şi să se abţină de la acţiuni care ar putea periclita relaţiile cu UE.

Insula Cipru este divizată din 1974, în urma unei lovituri de stat a ciprioţilor greci, care intenţionau unirea cu Grecia, acţiune urmată de ocuparea nordului ţării de către Turcia. Din 2015, cele două părţi cipriote negociază fără vreun succes evident,  reunificarea, sub coordonarea ONU.